Новини
9 Квітня 2021
897

Бізнес-школа Джека Ма припинила набір студентів під тиском влади

В оточенні мільярдера це пов’язують із впливом Пекіна, в очах якого школа перетворюється в елітну спільноту, небезпечну для влади

Фото: Aly Song/Reuters

Елітна бізнес-академія мільярдера Джека Ма в Ханчжоу на сході Китаю, в яку так само важко потрапити, як і в Гарвард, тимчасово зупинила набір нових студентів під тиском влади, повідомляє Financial Times.

Заняття на першому курсі, які повинні були початися в кінці березня, скасовані й невідомо, коли будуть зараховані нові студенти, повідомили джерела видання. Вони зазначили, що заняття у студентів старших курсів поки тривають і школа, всупереч тиску, не закривається.

Корпоративна бізнес-школа Hupan University була створена у 2015 році в рідному місті Джека Ма за прикладом бізнес-школи Гарвардського університету. Бізнес-школа швидко стала однією з найпрестижніших у Китаї, де лекції читав не тільки сам Ма, а й іноземні бізнес-лідери, зокрема засновник Uber мільярдер Тревіс Каланік.

Це викликало невдоволення влади. “Уряд вважає, що у Hupan University є потенціал, щоб організувати провідних китайських підприємців і націлити їх на досягнення цілей, поставлених Джеком Ма, а не компартією. А цього не можна допустити”, — пояснив один зі співрозмовників FT.

Інше джерело видання розповіло, що деякі високопоставлені чиновники в Пекіні почали розглядати Hupan University як сучасну версію приватної академії Дунлінь, яка в XVII ст. об’єднала однодумців, які зуміли в кінцевому підсумку послабити панівну династію Мін.

“Hupan University став схожий на елітну спільноту — це одна з головних мішеней влади”, — зазначив ще один співрозмовник FT, який раніше працював з Ма.

Програма навчання в Hupan University розрахована на три роки, студенти приїжджають у кампус кожні два місяці на заняття. Одна з вимог до них: заснувати власну компанію, яка протягом трьох років платить корпоративні податки, має як мінімум 30 співробітників і не менше 30 млн юанів ($4,6 млн) річного доходу. Крайній термін подачі заявок на навчання — листопад, заняття починаються наприкінці березня.

Як писали раніше Investory News, китайська влада тисне на інтернет-корпорацію Alibaba, щоб вона відокремила частину своїх медіаактивів. Alibaba має частки у платформі для блогів Weibo, відеосервісі Bilibili та в новинних виданнях.

Нагадаємо також, фінтех-стартап Ant Group китайського мільярдера Джека Ма прагне збільшити свою частку в комісійних, які стягуються за обробку трансакцій сервісом мобільних платежів Alipay.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram