Країна
11 Березня 2021
2 367

Білл Гейтс назвав дві головні загрози людству після COVID-19

Засновник Microsoft п’ять років тому попереджав про небезпеку епідемій. І, як виявилося, мав рацію. Тепер він попереджає про нові, ще більші загрози, які очікують людство після пандемії коронавірусної інфекції. У своїй новій книжці успішний бізнесмен ділиться власним рецептом уникнення цих загроз

З початку 2021 року мільярдер та філантроп Білл Гейтс намагається привернути увагу до найбільшої загрози людству — глобального потепління. У своїй новій книжці “Як уникнути кліматичної катастрофи: рішення, які в нас є, і прориви, які нам потрібні” (“How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need”), що з’явилася в продажу в лютому, Гейтс виступає за впровадження плану дій з боротьби зі змінами клімату, який допоможе вже до 2050 року звільнити світ від викидів вуглецю.

У книжці Гейтс посилається на безліч джерел, зокрема на науковців Вацлава Смілла, Кена Калдейру та автора книжки “Погода для чайників” (“Weather For Dummies”) Джона Кокса. Білл Гейтс зізнається, що головною причиною її виходу стало бажання донести до читачів інформацію про те, що відбувається. “Я довгі роки попереджав про майбутню пандемію. Тепер я попереджаю про зміну клімату”, — заявив він.

Книжка робить акцент на двох цифрах: 51 млрд і 2050. Що ж вони означають?

Перша — обсяг парникових газів у тоннах, які щороку потрапляють в атмосферу.

Друга — рік, до якого потрібно зменшити викиди вуглекислого газу до нуля, щоб уникнути “екологічних та економічних збитківˮ.

Фото: Ulet Ifansasti

За словами Гейтса, якщо не вживати ніяких заходів, масштаби катастрофи будуть несумірними з наслідками від пандемії коронавірусу.

На онлайн-сесії Джайпурського літературного фестивалю мільярдер закликав уряди країн серйозно поставитися до підготовки, а ще краще — до нівелювання ризиків глобального потепління, щоб уникнути катастрофи.

Він закликає повністю унеможливити викиди СО2 до 2050 року, щоб уникнути величезної екологічної та економічної шкоди.

Двічі мільярдер згадував ім’я прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді, який активно підтримує та просуває ідею зменшення викиду газів.

Гейтс розповів: “У фермерів в Індії та в Чорній Африці на очах змінився клімат. Там, де вони вирощували їжу, зараз пустеля. Ми перед ними в боргуˮ.

Мільярдер похвалив американського президента Джо Байдена та його команду, для яких питання глобального потепління є пріоритетним. Зокрема, нова адміністрація США нещодавно вирішила повернутися до Паризької угоди 2015 року.

Водночас Гейтс наголошує, що політичні партії також мають надавати більше уваги проблемі глобального потепління.

Він також похвалив молодь за небайдужість до цього питання і заявив, що захоплюється Гретою Тунберг. “Усе людство має бути так само небайдужим до проблеми глобального потепління, як ця дівчина”, — підкреслив він.

В інтерв’ю з Еммою Брокерс для The Guardian бізнесмен торкається надзвичайно важливої проблеми — як надалі розвиватися цивілізації, одночасно зменшуючи викиди СО2.

За словами Білла Гейтса, стан екології найбільше погіршують транспортна галузь, електростанції, промисловість із вироблення цементу та сталі, оскільки вони викидають багато шкідливих газів в атмосферу.

Наголошуючи на важливості та негайності впровадження інновацій, які допоможуть зменшити викиди парникових газів, мільярдер зазначає, якщо ми до 2050-го не зменшимо викиди газів в атмосферу до нуля, то підвищення температури буде таким шкідливим, що життя людей та існування природних екосистем значно погіршиться.

Можливості на майбутнє

У своїй книжці мільярдер стверджує, що 2020-го через коронакризу кількість викидів шкідливих газів в атмосферу зменшилася. Це стало певним доказом того, що ми не можемо досягти нульової позначки викидів, лише відмовившись від частого використання літаків та машин. На його думку, так само як ми потребували нових тестів, ліків і вакцин від коронавірусу, сьогодні ми потребуємо нових інструментів для боротьби з глобальним потеплінням. Тож треба впроваджувати інновації.

“Інновації покращують якість життя та збільшують його тривалістьˮ, — вважає Гейтс. Однак, на його думку, домогтися зниження викидів можна, тільки якщо країни працюватимуть над усіма джерелами забруднення. “Температура не перестане підвищуватися в Техасі, якщо не припиняться викиди в Індіїˮ, — запевняє мільярдер.

Коли держави, дослідники та фармацевтичні компанії під час пандемії COVID-19 працювали разом, світ прогресував, наприклад розробив і протестував вакцини за рекордно короткий час.

Мільярдер вважає, що так само світ може об’єднатися й для вирішення проблеми глобального потепління. Є кілька причин, чому це треба починати робити негайно.

По-перше, якщо багаті країни піклуватимуться лише про зменшення власних викидів, то світ ніколи не зменшить викиди до нуля. Тож для багатих країн допомагати іншим — не вияв альтруїзму, а прагматичний підхід до вирішення проблеми.

По-друге, для вирішення проблеми глобального потепління уряди всіх країн мають розвивати природничі й технічні науки, фізику, екологію, економіку та інші суміжні науки й стимулювати науковців співпрацювати в цьому питанні. Конкретні кроки полягатимуть у збільшенні фінансування науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

Країни мають об’єднати зусилля для подолання проблеми, так само як під час пандемії COVID-19.

По-третє, Гейтс вважає, що рішення мають задовольняти потреби людей, які найдужче постраждали. Він пропонує такий вихід із ситуації: зробити вітряну та сонячну енергію настільки дешевою, що кожна країна віддаватиме їй перевагу перед нафтою і газом.

Мільярдер сподівається на нове покоління підприємців, які використовуватимуть у своїй діяльності відновлювальну енергетику. Прикладом іншим повинні стати великі компанії, які не побояться ризикнути прибутком заради впровадження екологічних технологій на виробництві.

На першому етапі це призведе до подорожчання продукції, але споживачі муситимуть підтримати корпорації. Згодом високий попит знизить ціни.

Щодо країн, які видобувають нафту й газ, то вони будуть змушені прилаштуватися до нового світового ладу.

І це зовсім не утопічна фантазія, як зазначає сам бізнесмен, а дані статистики. Згідно зі звітами 2019 року, вперше за всю історію США споживання відновлювальної енергії перевищило вугільне використання, попри всі стимули, запроваджені адміністрацією Трампа для нафтової та газової промисловості.

В останньому розділі книжки Гейтс викладає список того, що може робити окрема особа — активний учасник громадського життя та свідомий споживач — для послаблення глобального потепління. До того ж Гейтс дає конкретні поради щодо зменшення викидів домогосподарств, переходу на електричний транспортний засіб та встановлення податку на викиди СО2 для бізнесу.

У кінці книжки автор підсумовує, що багато уроків, які людство засвоїло під час пандемії: потреба в міжнародній кооперації, важливість науці керувати нашими діями, розуміння того, що необхідно задовольняти потреби найбільш постраждалих, — можна застосовувати й для боротьби з глобальним потеплінням.

Ми перебуваємо на критичному рівні, і протягом наступних десятиліть маємо активно інвестувати в нові стартапи й технології, які допоможуть ліквідувати викиди парникових газів до 2050 року. “Важко уявити кращу відповідь нещасливому 2020-му, ніж як присвятити наступні 10 років цій амбітній метіˮ, — підсумовує Білл Гейтс.

Отже, якщо ми не почнемо діяти сьогодні, то нам не буде кого звинувачувати, крім нас самих, у 2050-му.

Джерела: The Hans India, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram