Новини
5 Березня 2024
174

Axel Springer та інші медіакомпанії подали позов проти Google

Вартість повозу становить $2,3 мільярди

Компанія Google отримала позов на загальну суму $2,3 млрд від 32 медіагруп, зокрема Axel Springer і Schibsted, які стверджують, що зазнали збитків через практику компанії в галузі цифрової реклами. Серед позивачів також австрійська Krone, бельгійські групи DPG Media та Mediahuis, данська TV2 Danmark A/S, фінська Sanoma, польська Agora, іспанська Prensa Iberica та швейцарська Ringier.

Цей крок компаній, до яких увійшли видавці з Австрії, Бельгії, Болгарії, Чехії, Данії, Фінляндії, Угорщини, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Іспанії та Швеції, пов’язаний з тим, що антимонопольні регулятори звернули увагу на рекламний бізнес Google. Внаслідок акції компанії впали більш ніж на 2%.

“Медіакомпанії зазнали збитків через зниження конкуренції на ринку, що є прямим результатом неправомірних дій Google, — йдеться в заяві, опублікованій адвокатами з Geradin Partners і Stek, які представляють позивачів. — Якби Google не зловживала своїм домінуючим становищем, вони б отримували значно вищі доходи від реклами, а їхні витрати були б значно нижчими. Важливо відзначити, що ці кошти можна було б реінвестувати на зміцнення європейського медіаландшафту”.

У позові посилаються на те, що у 2021 році французький антимонопольний орган вже оштрафував компанію на €220 млн, а також на звинувачення Європейської комісії, висунуті проти Google минулого року. “Якщо буде проведено ретельну перевірку з боку регулюючих органів, Google, можливо, доведеться переглянути свою практику і забезпечити більш послідовне і передбачуване ціноутворення для рекламодавців”, — сказав аналітик D.A. Davidson & Co Гіл Лурія. Сьогодні основний рекламний бізнес Google зіштовхнувся з екзистенційною загрозою через перехід до використання генеративного штучного інтелекту, додав Лурія.

У своїй заяві представник Google заявив, що компанія виступає проти позову, додавши, що він є “спекулятивним та опортуністичним”.

“Google конструктивно співпрацює з видавцями по всій Європі. Наші рекламні інструменти адаптуються та розвиваються у партнерстві з ними”, — сказав він.

Однак видавці по всьому світу останніми роками скаржаться на зростаюче домінування технологічних гігантів у рекламі. На думку аналітиків, Google є домінуючою платформою цифрової реклами у світі.

Група позивачів заявила, що вони подали позов до голландського суду через репутацію країни як ключову юрисдикцію для антимонопольних позовів про відшкодування збитків у Європі, а також щоб уникнути необхідності подання окремих позовів у різних європейських країнах.

Нагадаємо, Google Maps помилково завела туристів у пустелю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram