Новини
16 Червня 2021
716

Автор Всесвітньої павутини продасть NFT її вихідного коду

Стартова ціна лота становитиме $1 тисяча

На фото: стоп-кадр вихідного коду

Засновник World Wide Web (WWW, Всесвітня павутина) Тім Бернерс-Лі продасть на аукціоні вихідний код технології у вигляді NFT, йдеться на сайті аукціонного дому Sotheby’s.

Переможець аукціону отримає доступ до файлів, що містять 9 555 рядків коду, лист від Бернерса-Лі про процес його створення, 30-хвилинну анімовану візуалізацію написання коду та цифровий постер із зображенням коду і підписом автора.

Бернерс-Лі звернувся до представників Sotheby’s з ідеєю продати код у квітні 2021 року. “Ми вирішили, що вихідні файли ляжуть в основу, а потім додали додаткові елементи до лота, щоб допомогти охочим зрозуміти, що вони можуть купити”, — пояснила керівник відділу науки та попкультури Sotheby’s Кассандра Хаттон.

Торги пройдуть з 23 до 30 червня. Стартова ціна лота становитиме $1 тис. Вторговані гроші підуть на ініціативи, підтримувані Тімом Бернерс-Лі та його дружиною Розмарі Лейт, зазначає аукціонний будинок.

Це перший випадок, коли Бернерс-Лі отримає гроші за свій винахід безпосередньо, зазначає Financial Times. Написаний ним вихідний код не був запатентований. Європейська лабораторія з ядерних досліджень ЦЕРН у Швейцарії, де Бернерс-Лі працював у момент створення технології, зробила розробку надбанням громадськості.

Бум NFT припав на початок 2021 року, коли один із найбільших аукціонних будинків Christie’s виставив на торги перший цифровий твір мистецтва. Гігантський колаж під назвою Everydays: The First 5000 Days американського художника Майка Вінкельмана тоді продали за $69 млн.

У лютому художник Кріс Торрес продав гіфку з Nyan Cat майже за $600 тис., а в березні засновник Twitter Джек Дорсі отримав за NFT свого першого твіту $2,9 млн. Того ж місяця картину Бенксі купили за $95 тис., а потім спалили в прямому ефірі, щоб випустити NFT.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram