Соцмережі
7 Квітня 2020
989

Андрій Ярмак: Реалії та прогнози в молочній галузі

УМІ у першому кварталі був на 16% вищим ніж рік тому

Це був найприбутковіший перший квартал для професійних виробників молока за останні шість років, але прибутки молочних фермерів падають вже п’ять місяців поспіль. Показник умовної прибутковості виробництва молока (УМІ) в січні-березні 2020 року був на 16,7% вищим, ніж за той же період попереднього року і на 12,7% вищим, ніж в середньому за перші квартали попередніх 8 років. Ех, шкода, що ще довго такого не напишу тепер!

Як і в січні та лютому 2020 року, УМІ в березні 2020 року був найвищим за шість років. Але показник УМІ до попереднього місяця знову знизився – цим разом на 4,0% – це трошки більше падіння, ніж традиційне для цього місяця. До речі, падіння УМІ продовжується вже 5 місяців поспіль, тому тенденція для молочників неприємна і майже весь запас переваги в прибутковості, отриманий в середині 2019 року, зараз вже використаний. В березні 2020 року прибутковість виробництва була лише на 6,9% вищою, ніж в березні минулого року.

Але, при цьому, все ж, вже тринадцять місяців поспіль умовна прибутковість виробництва молока (УМІ) є незмінно вищою, ніж в тому самому місяці рік тому.

Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі і в принципі?

Я думаю, що в квітні ми отримаємо різке зниження прибутковості виробництва молока. З одного боку впадуть ціни на сире молоко, тому що попит на продукти падає по всьому світу, в той час як молоко продовжує вироблятися, так само як і молочні продукти. З іншого боку, корми в гривні, поки що, дорожчають, але за рахунок девальвації, переважно. Світовий же попит на них падає. Але в березні, більш за все, це негативно відіб’ється на прибутковості молочного бізнесу.

Якщо говорити про глобальні перспективи, то очевидно, що нас чекає провал попиту в 2020 році. Я вже показував неодноразово, що молоко тісно прив’язано до цін на нафту. А тут ще й фактор закриття ГоРеКа по всьому світу! Отже, більш за все, молочний ринок очікує глобальна криза, і постраждає найбільше саме жир – падіння на жирні продукти буде більшим, ніж на білкові.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram