Соцмережі
6 Березня 2020
791

Андрій Ярмак: Показник УМІ знизився на 9,3%

Але в цілому показник умовної прибутковості виробництва молока в лютому був найвищим за шість років

Все позитивне що було для виробників молока в перші два місяці 2020 року є інтерційним здобутком такого негативного фактору, як зниження вироництва молока минулого року в поєднанні з позитивним факторм відновлення внутрішнього попиту.

Як і січневий показник, показник умовної прибутковості виробництва молока (УМІ) в лютому 2020 року був найвищим за шість років. Іншими словами, більше ніж в лютому 2020 року професійні виробники молока заробляли цього місяця останній раз аж в лютому 2014 року.

Але показник УМІ за місяць знизився відразу на 9,3% – найбільше падіння для лютого за п’ять років. Основна причина – зростання цін на концентровані корми.

Та УМІ лютого 2020 був все ще на 16,6% вищим за показник того самого місяця попереднього року (в січні різниця була більшою і сягала 26,5%). За перші два місяці року прибутки виробників молока перевищили минулорічні на 21,6%. В цілому досить непогано, враховуючи, що в цей час світовий ринок був під тиском коронавірусу, але це на Україну не дуже впливало, бо в цей експорту не було й так.

До речі, вже дванадцять місяців поспіль умовна прибутковість виробництва молока (УМІ) є незмінно вищою, ніж в тому самому місяці рік тому.

Отже, найкращий початок року з точки зору прибутків, але чи так буде й далі?

З одного боку попит в Китаї й надалі лишається нижчим, ніж очікувалося, але на світовому ринку є й позитивні фактори –посуха в Новій Зеландії та швидке розповсоюдження коронавірусу в ключових країнах Європи можуть підтримати ціни.

В ситуації, коли світова економічна криза може стати реальністю, дуже важко прогнозувати що буде далі з цінами на корми та молоко.

Адже варіантів розвитку подій дуже багато, від надзвичайно негативного, до помірковано позитивного. Позитивним може бути сценарій, за якого український внутрішній ринок продовжить укріплюватися.
Однак вже зараз є ознаки негативного впливу ситуації на світових ринках – протягом кількох днів гривня втратила до 2% своєї вартості. Це не критично, але відчутно. Звичайно, що поміркована девальвація є позитивном для місцевих виробників але лише за умови, що вона не впливає суттєво на споживання.

Я дам в коментарях лінк на мій особистий блог на Telegram, де я говорю про глобальніші речі, в т.ч. багато про різні можливості розвитку подій в економіці внаслідок таких факторів як коронавірус чи посуха в Україні. До речі, це ж теж може вплинути на ціни на корми, і не тільки на концентрованій, але й на грубі!

Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати в березні?

В березні історчно чітких тенденцій у УМІ немає – рівно в половині випадків УМІ зростав і в половині знижувався. Мабуть все-таки поки що більше передумов до його зростання, однак, як я вже говорив, в цій ситуації прогнозувати щось дуже важко.

Традційна подяка Андрій Панкратов (Andriy Pankratov) за діджіталізацію всього що тільки потрапляє під руку і перетворення цього на наш прексний УМІ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram