Соцмережі
11 Квітня 2019
661

Андрій Ярмак: Неможливе можливо

Показник умовної прибутковості молока зріс на 4,9%

Щоб УМІ зріс в березні?! «Ні, скажете ви, так не буває!» Але все-таки це приємний для виробників молока факт – в березні показник умовної прибутковості виробництва молока в комерційних господарствах Україні, відомий як УМІ, зріс на 4,9% після падіння на 1,7% в лютому і на 0,5% в січні 2019 року.

Минулого року в березні УМІ обвалися відразу на 8,7%, отже мій обережний оптимізм в прогнозах на 2019 рік починає справджуватися.

Але насправді дуже важливою подію є те, що УМІ вперше за рік і три місяці був вищим, ніж в той самий місяць попереднього року! Ми вже фактично звикли до того, що УМІ кожен місяць лишався гіршим ніж рік тому, змушуючи наших фермерів-молочників витискати всі можливості з підвищення ефективності виробництва, щоб не отримати збитків на молоці. Але в березні 2019 року УМІ врешті перевищив минулорічний показник, і то відразу на 12%! Більше того, він був найкращим за останні п’ять років для цього місяця!

Ті виробники, що читають це, звинуватять мене в фальсифікації. Вони, я думаю, скажуть «Як же може зрости прибутковість, коли ціна на молоко впала?!». І ми з Андрієм Панкратовим можемо підтвердити ці слова – причин для зниження цін на молоко було чимало на ринку, і молоко дійсно незначно подешевшало, але основна причина зростання УМІ в зниженні витрат на концентровані корми, а не в ціні на молоко. А кормовий мікс подешевшав в березні майже на 5%. Щоправда не всі корми стали дешевшими – ціни на кукурудзу зросли, а от соняшниковий шрот впав в ціні відразу на 6,1%, а соєвий – на 1,8%.

Тим не менше, оптимізму, насправді, не дуже багато. Адже якщо підбити підсумки першого кварталу 2019 року, то він, за прибутковістю виробництва молока, був гіршим за середній показник за 7 сезонів на 3,9%. Прибутковість в першому кварталі 2019 була подібною до минулорічної, але гірша ніж в тому ж періоді 2017 року на 5%.

В квітні починається “сезон великого молока”. Отже причин для оптимізму на цей місяць мало. Минулого року УМІ “пірнув” в квітні більше ніж на 13%, але це ринок – все можливо. Світовий ринок знаходиться на позитиві – будемо на нього сподіватися.

#УМІ #молоко 🥛 врешті #покращення❗Щоб УМІ зріс в березні?! «Ні, скажете ви, так не буває!» Але все-таки це приємний…

Опубліковано Andriy Yarmak Четвер, 11 квітня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram