Новини
30 Листопада 2020
959

Андрій Веревський відсудив у ФГВФО активи Дельта Банку на 5 мільярдів гривень

Фінкомпанія бізнесмена раніше перемагала на аукціоні Фонду — тоді угода була заблокована судом

Господарський суд Києва 12 жовтня задовольнив позов ТОВ “Фінансова компанія “Скай” до Фонду гарантування та Національного банку України й визнав укладеним договір купівлі-продажу 5-мільярдного пулу активів Дельта Банку, який був реалізований на аукціоні в червні 2019 року, повідомляє Finbalance.

Видання зазначає, що мова йде, зокрема, про заборгованість за кредитними договорами ВАТ “Іллічівський олійножировий комбінат”, ВАТ “Одеський олійножировий комбінат”, ТОВ “ВКФ “Олір” ЛТД”. При цьому деякі зі спірних активів знаходяться в заставі НБУ й Укрексімбанку.

ТОВ “ФК “Скай” (кінцевий бенефіціар — Андрій Веревський) стало переможцем зазначеного аукціону з пропозицією 182,5 млн грн (відповідно дисконт становив 96%).

У березні 2019 року ця фінкомпанія вже перемагала на аукціоні ФГВФО з пропозицією 906 млн грн, на якому продавалися ці ж активи Дельта Банку. “Однак тоді угода була заблокована судом на вимогу третьої особи”, — йдеться у повідомленні.

Видання нагадує, що 8 липня 2019 року НБУ скасував своє рішення про погодження реалізації зазначеного пулу активів, мотивуючи тим, що “проведений аукціон відбувся з наявністю обставин і можливих маніпуляцій з боку покупця, які могли вплинути на результат торгів і реалізації майна за заниженою вартістю”.

9 липня 2019 року ФГВФО прийняв рішення про скасування результатів торгів. У серпні фінкомпанія “Скай” подала позов до суду проти ФГВФО, в якому просила відновити результати аукціону з продажу активів Дельта Банку.

За даними НБУ, на початок грудня 2019 року борг Дельта Банку з рефінансування становив 4,9 млрд грн. Станом на 1 жовтня 2020 року Фонд гарантування виплатив вкладникам Дельта Банку в межах гарантійної суми 15,9 млрд грн (97% запланованих виплат).

Нагадаємо, наприкінці серпня 2020 року Фонд гарантування вкладів на “голландському” аукціоні продав пул активів Дельта Банку, в який увійшли права вимоги за кредитами до юридичних та фізичних осіб на 20 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram