Новини
20 Березня 2020
802

Аналітики Citigroup прогнозують падіння цін на нафту Brent до $5 за барель

За оцінкою фахівців, низька вартість нафти може триматися як кілька тижнів, так і до кінця року

Нафтові трейдери прогнозують погіршення ситуації на світовому нафтовому ринку. Деякі з них вважають, що ціни на нафту можуть опуститися до $20 за барель, а при найнесприятливішій ситуації — до $5, пише Bloomberg.

Прогноз про те, що ціна на нафту може опуститися до $20 і нижче дали 18 із 20 опитаних агенцією аналітиків. Нафта марки WTI, на їхню думку, буде торгуватися ще на $3-$5 дешевше. Також фахівці зазначили, що низька вартість нафти може триматися як кілька тижнів, так і до кінця року.

Директор індійської нафтогазової компанії Bharat Petroleum Corp Рамамуфрі Рамачандран вважає, що позначку в $20 нафту проб’є вже в середині квітня — це не дивлячись на те, що в поточному році вона подешевшала на 60%, опустившись до мінімуму 2003 р.

Сценарій від аналітиків Citigroup розглядає барель Brent у другому кварталі в середньому по $17 або нижче. Також в банку припускають, що падіння цін на нафту може досягти $5 за барель або зовсім негативні реальні ціни в ряді регіонів через проблеми з логістикою та брак сховищ.

Інші трейдери вважають, що ціни продовжать знижуватися до рівня, при якому виробники перестануть отримувати прибуток, що змусить їх зупинити видобуток і припинити поставки. Мінімальною позначкою частина трейдерів вважає вартість виробництва американської сланцевої нафти.

“WTI впаде нижче собівартості видобутку сланцевої нафти в США, яка становить близько $ 20 (за барель)”, — заявив аналітик китайського хедж-фонду Shanghai Youlin Investment Management Co Чжан Ченьфен. На його думку, нафтові котирування за місяць можуть досягти $15.

Аналітики найбільших банків також вважають, що вартість нафти в найближчі місяці продовжить знижуватися. Експерти Goldman Sachs, зокрема, повідомили, що банк знизив прогноз за вартістю Brent на другий квартал 2020 р. на $10, до $20 за барель.

Консалтингова фірма Energy Aspects зазначила, що вартість Brent може опуститися у квітні до $10 за барель, всупереч тому, що в цілому у 2020 р. ціни, швидше за все, залишаться на рівні $20. Аналітик інвесткомпанії Mizuho Securities USA LLC Пол Санки також зазначив варіант із негативними цінами, який, на його думку, можливий, якщо видобуток сланцевої нафти не скоротиться швидше, ніж накопичаться запаси. Але це сумнівний сценарій, вважає він.

“Це операція” Буря в пустелі “, Enron, 9/11, урагани Катріна/Рита і Lehman Bros разом узяті. І ми прокидаємося з цим комбо кожен день”, — заявив глава енергетичної консалтингової компанії Schork Group Ink Стівен Шорк.

Ціни на нафту почали падати після розвалу угоди ОПЕК+ і на фоні епідемії нового коронавірусу. 18 березня вартість нафти марки Brent опустилася нижче $25 за барель, а ціна WTI впала нижче $21 вперше з лютого 2002 р. 19 березня вартість Brent виросла більш ніж на 17%, WTI — на 35%. Однак, вартість бареля нафти Brent 20 березня піднялася вище $ 30, а WTI $ 27,65 за барель.

Як писали раніше Investory News, ціни на нафту другий день поспіль росли після обвалу, що стався 9 березня через зрив угоди Росії, Саудівської Аравії та інших країн ОПЕК + про скорочення видобутку нафти. На торгах 11 березня барель Brent впритул наближався до $40.

Тим часом, Саудівська Аравія почала скорочувати витрати бюджету поточного року, основна причина таких дій – падіння цін на нафту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram