Новини
27 Квітня 2021
773

Американського нафтового гіганта спіймали на брехні

Експерти розбиралися, чи насправді все так однозначно

Дії американського нафтового гіганта ExxonMobil щодо зниження викидів і відмови від викопного палива виглядають профанацією, компанія бреше про те, що турбується з приводу екології. До такого висновку дійшли учасники хедж-фонду Engine No 1, які проаналізували діяльність і обіцянки компанії, пише Financial Times.

Організація представила 80-сторінкову презентацію для інвесторів, з якої випливає, що в Exxon досі немає плану щодо захисту активів при переході на інші джерела енергії, що заслуговує на довіру. Таким чином, роблять висновок експерти, компанія просто не вірить у майбутній енергетичний перехід і не думає над ним.

Зокрема, в документі зазначено, що Exxon багато говорить про уловлювання вуглецю і розвитку біопалива, але насправді вловлює не більше одного відсотка викидів.

У грудні минулого року компанія оголосила, що у 2025 році доб’ється зниження викидів парникових газів на 15-20%. Тоді йшлося про те, що ці дії знаходяться в логіці Паризької угоди з клімату. Але в аналізі Engine No 1 стверджується, що загальний обсяг викидів Exxon тільки зросте, частина з них припаде на продукцію, що продається.

Ключові інвестори компанії, зокрема фонди BlackRock і Vanguard, активно підтримують кліматичний порядок, але поки ніяк не реагують на скандал навколо нафтового гіганта. Своєю чергою сам Exxon закликає не вірити щойно відкритому хедж-фонду з невизначеним планом, який хоче перешкодити розвитку компанії.

Engine No 1 володіє акціями Exxon на $50 млн. Наприкінці минулого року фонд почав кампанію зі зміни політики Exxon, зокрема пропонуючи своїх членів ради директорів для обрання. Збори акціонерів з цього приводу заплановано на кінець травня. Про підтримку Engine No 1 вже оголосили декілька інвесторів, серед них є і пенсійний фонд штату Нью-Йорк, третій за величиною державний пенсійний фонд США.

Раніше ExxonMobil вперше за 40 років отримав річний збиток обсягом $22,4 млрд. Виторг у 2020 році впав на 30,7%, до $46,5 млрд.

Як писали раніще Investory News, з початку пандемії майже 200 великих американських компаній поповнили ряди так званих “компаній-зомбі” — тих, чий прибуток менший, ніж витрати на процентні платежі за кредитами. Серед найвідоміших, кому не пощастило — Boeing, Carnival, Delta Air Lines, Macy’s й ExxonMobil.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram