Новини
10 Червня 2020
811

Американський виробник електровантажівок Nikola провів IPO на $12 мільярдів

Без готового продукту обсяг попередніх замовлень на вантажівки становить $10 мільярдів

Американська компанія Nikola, що займається виробництвом електричних вантажівок, а також інфраструктури для них провела IPO, у результаті чого отримала капіталізацію в $12 млрд, повідомляє AIN.UA.

Видання зазначає, що з того моменту вартість акцій Nikola виросла вдвічі й тепер становить $73 за штуку. “Капіталізація компанії піднялася майже до $25 млрд, а оцінка багатства засновника та найбільшого акціонера компанії Тревора Мільтона – становить $8 млрд”, – пише видання.

І зазначає, що вантажівки компанія все ще не випускає. Попри це обсяг попередніх замовлень уже становить $10 млрд, серед клієнтів, наприклад, міжнародна компанія Anheuser-Busch.

Зазначається, що за час існування компанія Nikola Motor Company провела декілька раундів інвестицій і сумарно залучила близько $467 млн: Seed – $2 млн, раунд A – $16 млн, раунд B – $44 млн, раунд С – $214 млн, раунд D – $250 млн.

“Відомо, що не всі кошти приходили “живими” грошима. Так, наприклад, в раунді C компанія CHN Industrial, один із лідерів ринку зі створення вантажівок на газу, входить до групи IVECO, інвестувала $100 млн “кешом” і ще $150 млн – надаючи свої послуги та допомогу в розробці вантажівок Nikola. Свою допомогу компанії також надають два інших великих інвесторів – Bosch і Hanwha”, – зазначає видання.

Наразі у компанії працює близько 250 осіб, які й займаються створенням вантажівок. Nikola представила три моделі: One, Two і Tre, що відрізняються габаритами та запасом ходу. Як запевняє Мільтон, компанія зовсім немає продажників: на думку засновника потрібно робити продукт, який зможе продавати себе сам. “Наразі компанія має попередні замовлення на 14 тисяч вантажівок і $10 млрд”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначають експерти, обійти своїх конкурентів (а саме Tesla) Nikola вдасться з появою вантажівок на водні, а також створенням великої інфраструктури для них. “Очікується, що це станеться у найближчі 5 років”, – наголошують у компанії.

До кінця 2020 року Nikola планує завершити будівництво заводу для складання вантажівок в Аризоні, а у 2021 році – розпочати виробництво самих вантажівок. План максимум – до 2023 року збирати до 30 тисяч вантажівок щорічно. “Наразі виторг компанії становить близько $80 млн, їх компанія отримала внаслідок продажу прав на свої патенти. План до 2024 року наростити виторг до $3 млрд”, – пише видання.

І додає, що інвестори обіцянкам компанії вірять: за перші декілька днів вартість акцій компанії подвоїлася: з $37 до $73 за штуку. “Як пишуть ЗМІ, в США та Європі попит на екологічно чистий вантажний транспорт неймовірно високий, інвестори вірять, що створивши успішний продукт, продажі Nikola виростуть до небес. При цьому компанія ще як мінімум рік не покаже свого основного продукту”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що американський виробник вантажівок на водневому двигуні Nikola Motor планує залучити $1 млрд в ході IPO та отримати оцінку в розмірі $3 млрд, надавши приблизно 25% акцій новим інвесторам і діловим партнерам у рамках свого останнього раунду фінансування, зокрема CNH Industrial.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram