Соцмережі
29 Жовтня 2020
965

Алекс Ліссітса: Альтернатива гречці

Для України вирощування проса має стати пріорітетним

В Україні полюбляють обговорювати ситуацію з гречкою, починаючи з ціни, недостачі й закінчуючи тим, наскільки вона корисна.

Та, на превеликий жаль, ми забули про іншу культуру, якої в Україні вирощується вдвічі більше. Якщо подивитися на кількість гектарів, то цього року під гречкою у нас 78 тис. га, а під іншою культурою — просом — 150 тис. га.

Звісно, що нарощування виробництва проса, з якого виробляється пшоно, не є добровільним. Звернути увагу на цю культуру змусили зміни клімату.

Вирощують культуру переважно у південних областях. Найбільше — 36 тис. га — у Одеській області. Далі йдуть Дніпропетровська, Херсонська, Харківська та Запорізька.

Просо є досить-таки посухостійкою культурою. І якщо вірити американським вченим, у зв’язку зі змінами клімату виробництво проса зростає в усьому світі.

Якщо у 2018 р. глобальний ринок проса та просових культур був близько $9 млрд, то уже у 2027 р. очікується зростання щороку щонайменше на 4,5% — до $14 млрд.

Я поставив собі запитання: які країни у світі виробляють найбільше проса? Історично домінує Індія, яка є і найбільшим виробником, і найбільшим споживачем просових культур. За нею слідує велика кількість країн африканського континенту — Танзанія, Камерун, Буркіна-Фасо. Китай також серед лідерів. Кажуть, власне, що культура походить із цієї країни, і знайшли навіть залишки під час археологічних розкопок. Загалом просо вважається однією з найдревніших сільськогосподарських культур, налічуючи 8 тис. років.

Повертаючись до України, очевидно, що і в нас зрозуміли, що наразі з класичним підбором культур не завжди будеш ефективним.

Виникають логічні запитання: наскільки Україна зможе просунутися на глобальному ринку проса і просових культур? Наскільки виробництво відповідатиме світовим стандартам? Чи знайде пшоно, вироблене з проса, свого споживача у країні, адже воно корисне і поживне, але про нього мало хто знає?

Тож потрібно подумати:

1) яким чином популяризувати виробництво проса та споживання пшона серед українців як альтернативу гречці;
2) яким чином забезпечити підвищення врожайності у наших фермерів.

Якщо подивитися, то Одеська область, за статистикою Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, цього року з 36 тис. га зібрала 25,9 тис. т з урожайністю 0,7 т/га, що є надзвичайно мало  навіть у порівнянні з іншими регіонами України, які також потерпали від посухи. Наприклад, у Вінницькій області врожайність склала 2,9 т/га, а Київська загалом мала 3,35 т/га.

Яким чином може допомогти українська наука (адже насінництво також є глобальним питанням) і політикум у вирішенні вищевказаних двох пунктів? Є чим займатися, є над чим працювати.

Як на мене, просо може стати суттєвою альтернативою іншим культурам на півдні України.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram