Новини
9 Грудня 2019
1 341

Акції Tesco злетіли до максимуму після оголошеного рішення продажу азійського бізнесу

За шість місяців у порівнянні з минулим роком продажі в магазинах Таїланду та Малайзії зросли на 1%

Акції Tesco підскочили майже на 6% в один момент у понеділок, 9 грудня, після того, як найбільший британський рітейлер заявив про можливість продажу азійських компаній в Таїланді та Малайзії, які аналітики оцінюють в $9 млрд, пише Reuters.

Tesco заявила, що почала аналіз своєї азійської діяльності після того, як виник інтерес до підприємств, що приносять близько 8% річного доходу супермаркету і 10% його прибутку.

Аналітики Bernstein оцінили азійський бізнес в £6,5 млрд — £7,2 млрд ($8,55 млрд — $9,47 млрд).

Tesco має близько 2 тис. магазинів в Таїланді та 74 в Малайзії. За шість місяців, до 24 серпня, продажі зросли на £2,56 млрд ($3,37 млрд), збільшившись на 1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а операційний прибуток склав £171 млн ($225 млн), збільшившись на 42,3%.

Аналітик Bernstein Бруно Монтейн зазначив, що тайська діяльність Tesco — це “високоякісний бізнес”. 50% його доходів надходить від оренди торгових центрів, а 50% — від ринку роздрібної торгівлі харчових продуктів, який набагато менш конкурентоспроможний, ніж у Великій Британії. Він сказав, що у тайського бізнесу все ще є можливості для органічного зростання.

У 2015 р. Tesco продала свій південнокорейський підрозділ групі на чолі з приватною інвестиційною фірмою MBK Partners за $6,1 млрд. Рік по тому вона продала свій бізнес Kipa в Туреччині Migros, найбільшій мережі супермаркетів в країні.

Tesco зробила дорогі виходи з Японії, США і Китаю, почавши відступ від своїх колись високих глобальних амбіцій.

Якщо Tesco покине Таїланд і Малайзію, це неминуче викличе питання щодо майбутнього його решти закордонних операцій —  збиткового центрально-європейського підрозділу, що складається з магазинів у Чехії, Угорщині, Польщі та Словаччини, пише агенція.

Нагадаємо, глава Tesco Дейв Льюїс оголосив, що залишить свій пост в наступному році, оскільки він успішно виконав поставлені перед ним завдання по реструктуризації бізнесу.

Як відомо, 4,5 тис. робітників найбільшої британської роздрібної мережі можуть бути звільнені. В усіх 153 магазинах Tesco Metro буде спрощено процес роботи й скорочені адміністративні завдання. Великий магазин був розрахований для щотижневих покупок, але 70% покупців використовують його як мінімаркет.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram