Бiзнес
15 Квітня 2021
3 110

Adidas: Неможливе можливо

Вікова історія світового лідера спортивного одягу та інвентарю

На фото: засновник компанії Adidas Адольф Дасслер

Сьогодні складно знайти людину, яка нічого не знала б про продукцію концерну Adidas. На підприємствах компанії працюють понад 60 тис. осіб, що займаються виробництвом спортивних товарів — взуття та одягу, спеціального інвентарю та аксесуарів. Компанія реалізує понад 650 млн одиниць товару на рік у 160 країнах. Наразі акції компанії торгуються за ціною €282 за папір, капіталізація становить €56,54 млрд, річний оборот сягає €22 млрд, а частка в продажах на світовому ринку становить 20%.

Мережа налічує близько 3 тис. торговельних точок та співпрацює з дизайнерами та спортивними зірками світового рівня. Зручні та стильні речі для будь-якого виду спорту виготовляються на базі інноваційних технологій.

Засновник компанії — Адольф Дасслер народився 3 листопада 1900 року у великій бідній родині, в баварському містечку Герцогенаурах. Батько працював пекарем, мати підробляла пранням для більш заможних сусідів. Сім’я ще більше збідніла після Першої світової війни. У країні  тодів панували натовпи безробітних солдат, інфляція таі повна розруха. Дасслери, як і більшість німців, перебивалися випадковими підробітками.

На початку 1920 року брати Адольф і Рудольф вирішили спробувати відкрити сімейне підприємство — пошив недорогого взуття, в якому були задіяні усі члени родини.

Спочатку вони виготовляли спальні тапочки з непотрібного військового обмундирування, підошви для них різали зі старих автомобільних шин. Аді вигадував моделі та організовував виробництво, Руді — займався збутом продукції. Два брата були різними і добре доповнювали один одного. Тихий і спокійний інтелігент Адольф обожнював футбол, а вибуховий Рудольф надавав перевагу боксу, джазу та дівчатам.

Сімейна справа поступово розвивалася, розширювався асортимент. Тепер майстерня щоденно виготовляла по 50 пар спортивного взуття. У липні 1924 року було зареєстровано “Взуттєву фабрику братів Дасслер”, з якої почалася історія всесвітньо відомої компанії Adidas.

Через рік після заснування фабрики справи йшли настільки успішно, що Адольф вирішив втілити давню мрію — створити абсолютно нову модель спортивного взуття для футболістів. Він вигадав і пошив взуття з шипами. Шиповки були дуже зручними, і разом з тапцями для гімнастики швидко стали основною продукцією фабрики.

Взуття стрімко завойовувало популярність. У 1927 році майстерню перевели в орендоване приміщення, а вже досить заможна родина Дасслер переїхала до нового маєтку.

Швидкий успіх шипованих бутс приніс нове рішення — шити взуття для найкращих учасників Олімпійських ігор. Адольф створює взуття і для інших видів спорту. Разом з головним тренером збірної Німеччини, він розробив і запатентував бігові кросівки з шипами.

На Олімпіаді 1928 року спортсмени виступили в шипованих бутсах Дасслера, що принесло фабриці світове визнання. У рік Берлінської Олімпіади продажі взуття збільшили прибуток до понад 400 тис. німецьких марок.

У 1934 році Адольф одружився. Через чотири роки відкрилася друга фабрика Дасслер. Щоденно вироблялося понад тисяча пар взуття. Між братами почали виникати розбіжності. Рудольф не розумів постійні спроби молодшого брата вдосконалити взуття, яке й так мало попит. Своєю чергою Адольф засуджував Руді, який став занадто зарозумілий.

В роки Другої світової війни фабрику конфіскували. А після завершення воєнних дій брати повернули підприємство та відроджували його з нуля.

Після смерті батька у 1948 році брати вирішили розділити бізнес. Адольф назвав своє підприємство Adidas, а Рудольф — Puma. Між братами та їх фабриками склалась серйозна конкуренція.

1949 року Адольф винаходить та патентує кросівки зі зйомними гумовими шипами.

Через рік розпочалося виробництво футбольного взуття, яке не ковзає за будь-якої погоди.

У 1952 році на Олімпіаді в Гельсінкі більшість спортсменів були взуті в Adidas. Еміль Затолек у взутті компанії за тиждень виграє три золоті медалі (на сьогодні це досягнення не перевершене), його дружина — перемагає у метанні списа.

Адольф скориставшись старими зв’язками переконує керівників Федерації і футбольної збірної, що його бутси, на яких можна швидко поміняти шипи, більше підходять для ігор вищого рівня.

На Чемпіонаті світу у 1954 році німецька футбольна команда, граючи під проливним дощем у бутсах Adidas зі змінними шипами, обіграла збірну Угорщини та вперше після війни виборола кубок.

На фото: німецька футбольна команда святкує перемогу, 1954

Цей приголомшливий успіх став початком рекламної діяльності на міжнародному рівні та поширення продукції Adidas за кордоном.

Перемога в чемпіонаті навела Адольфа на ідею розміщення реклами своєї продукції прямо на стадіоні. У 1956 році укладена угода з міжнародним олімпійським комітетом, про рекламу фірми на Іграх в Мельбурні. Для Adidas настали золоті роки.

На Олімпіаді в Токіо та Римі більшість атлетів обрали фірмове взуття з трьома смужками.

У 1968 році було створено першу поліуретанову литу підошву.

На Олімпійських іграх в Мехіко 1968 року екіпіровані в інноваційне взуття спортсмени виборюють 37 золотих, 35 срібних і 35 бронзових медалей.

У 1972 році Adidas — офіційний спонсор Олімпійських Ігор, які проводяться в Мюнхені, а німецька футбольна збірна стає Чемпіоном Європи.

Через два роки, екіпіровані в Adidas футболісти перемагають у Чемпіонаті світу. Концерн Адольфа завойовує лідерство на спортивних ринках всіх континентів.

У 1975 році Аді Дасслера приймають у почесні члени “Американської асоціації спортивних товарів”.

Адольф пішов з життя в самому розквіті своєї слави у 1978 році. Керівництво концерном перейшло до його вдови. Залізна Катаріна продовжувала утримувати першість фірми на спортивному ринку, особливо в футбольному сегменті. Через шість років вона померла, а господарем став син — Хорст Дассель, після смерті якого гігантський концерн дістається сестрам Хорна. Але їм не вдається утримувати фірму на тому ж рівні. Компанія вперше зазнає збитків. Сестри продають 80% акцій корпорації бізнесменові Бернарду Тапі, скандально відомому власнику французького футбольного клубу. Це не допомогло уникнути падіння популярності та зниження прибутку.

Раптово Adidas стали сприймати як щось старе, нудне та повсякденне. До дев’яностих років збитки стали катастрофічними — цифри досягли $100 млн. У спину штовхали молоді агресивні конкуренти — англійська Reebok та американський Nike. Світовий ринок змінювався, Adidas обганяли нові, креативні компанії.

Крах здавався неминучим, але Adidas привернув увагу француза Роберта Дрейфуса. Він залучив групу інвесторів, і з 1993 року концерн почав знову завойовувати свої позиції на ринку.

Першим значним кроком до успіху, стало банальне переманювання найкращих менеджерів і дизайнерів у конкурентів Nike та Reebok. Потім, поступово виробництво вивезли за межі Німеччини. Продукцію стали виготовляти в країнах третього світу — Китаї, Індонезії, Таїланді. Значна економія на дешевій робочій силі знову зробила спортивну екіпіровку Adidas конкурентною на світовому ринку.

Фото: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Новий менеджмент концерну провів атаку не тільки на професійний спортивний ринок, але й вивів продукцію в широкі маси. У Adidas стали формувати мережу фірмових спортивних магазинів і створювати нові інноваційні моделі.

У 1996 році Adidas знову став генеральним спонсором Олімпійських ігор. Це підняло продажі на небувалі висоти.

Щоб знову не втратити свої позиції, менеджери звернули увагу на нові види спорту. Adidas познайомили Європу зі стрітболом. Вони зробили ставку на молодь — стали активно співпрацювати з новими молодіжними течіями та віяннями. Завдяки цьому, завоювали симпатії американських і європейських реперів.

Концерн став робити великі придбання. Було куплено французьку фірму Salomon, яка виготовляє продукцію для зимових видів спорту. Але згодом фірму продали. Значною вдачею стало придбання такого гіганта як Reebok, який дотепер входить до складу корпорації.

Тримати прибуток на високому рівні, допомагає системна рекламна кампанія. Рекламний слоган Adidas “Неможливе можливо” став одним із найбільш відомих у всьому світі. Постійна співпраця зі світовими спортивними зірками, такими як Мохаммед Алі, Бекхем, Лев Яшин, Зідан, Луїс Суарес, Бейл, також є одним із пріоритетних напрямків для корпорації. Багато років Adidas — незмінний спонсор чемпіонатів ФІФА і УЄФА. Він постійно укладає найбільші рекламні контракти з представниками поп-культури. Співпрацює з найвідомішими клубами — англійським “Манчестер Юнайтед”, іспанським “Реал”, італійським “Мілан”, німецьким “Баварія” тощо.

Партнерський контракт з НХЛ зробив корпорацію ексклюзивним постачальником спортивного екіпірування команд.

Концерн також є офіційним постачальником одягу для NBA (Американська федерація баскетболу).

Корпорація Adidas залишається однією із найбільших виробників у світовій спортивній індустрії. Концерн має свій науково-дослідний інститут, в якому провідні фахівці розробляють інноваційні технології. У Adidas в Німеччині вісім фабрик і різних підприємств, понад 25 дочірніх фірм за кордоном: Північній Америці, Європі, Африці.

Після зниження продажів 2014 року, компанію піддали реструктуризації. Збільшили маркетингові вкладення, було закрито близько 350 магазинів. Виробництво з азійських країн повернули до Німеччини, на фабрики оснащені робототехнікою. Зараз 20% ринку спортивних товарів знаходиться під контролем концерну. Adidas поступається тільки Nike (35%).

Цікаві факти:

• Три смуги є найбільш характерним елементом продукції Adidas і часто є логотипом. Три вузьких шкіряні ремені були спочатку розміщені на взутті марки, але не з естетичних міркувань. Ідея полягала в тому, щоб зміцнити взуття.

• Логотип виробника — трилисник. Він символізує не тільки удачу, а й гори, які доводиться долати спортсменам на шляху до успіху.

• Адольфу довелося приписати “i” в реєстраційну картку через те, що компанія з назвою “Addas” вже існувала.

• Спочатку верстат, на якому було здійснено взуття був зроблений на базі звичайного велосипеда.

• Adidas — перша компанія в Європі, що спеціалізується виключно на спортивних товарах і аксесуарах.

• Компанія бере участь у багатьох екологічних акціях, спрямованих на підтримку природи. Так, свого часу кросівки випускали на основі браконьєрських сіток, які виловлюються у світовому океані.

• Аді сам був відповідальною людиною і вимагав цього від працівників свого підприємства. Він володів здатністю, проходячи цехом, помітити на конвеєрі черевик, в якому робочий забув витягнути скріпки або недостатньо зробив заклепку затяжного цвяха, або складки там, де їх не повинно бути. Аді спокійно просив майстра бракованого взуття одягнути його та зробити кілька кроків. Від болю кожен крок давався важко. Персонал розумів, що зберегти своє робоче місце можна, тільки відмінно працюючи.

• У 1970 році м’яч Adidas Telstar став офіційним м’ячем ЧС з футболу, який пройшов у Мексиці.

• У 1988 році, кросівки Adidas Stan Smith були включені до “Книги рекордів Гіннесса”, як найпопулярніша модель взуття в історії — на той момент було реалізовано 22 млн пар.

• У 2005 році компанія представила перші у світі кросівки з мікропроцесором Adidas 1.

• У 2006 році в рідному місті видатного бізнесмена встановили пам’ятник. Адольф Дасслер зображений на трибуні стадіону з футбольними бутсами в руках.

• У 2018 році Adidas та управління транспорту Берліна представили кросівки з вбудованим проїзним квитком на всі види громадського транспорту терміном на один рік.

Джерело: duckstories, horki, side-step, promo-shopping, ubr, istoriiuspehov

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram