Новини
29 Листопада 2022
409

Стабільність курсу гривні може похитнутися

Експерти розказали, що буде з валютою в Україні до кінця року

Економісти впевнені, що за будь-якого розвитку подій курс валют в Україні не підскочить до 45 грн/$1, пише UBR.

Через війну в Україні та непросту економічну ситуацію експерти озвучили кілька факторів, які стануть вагомими у формуванні курсу валюти до кінця 2022 року.

Курс долара в грудні впливатимуть втрачені робочі місця, відсутність гривневих накопичень, блекаут в Україні, який може змушувати людей тримати гроші у готівкових гривнях, а не доларах чи євро, зазначив аналітик компанії Esperio Олександр Болтян.

Експерти прогнозують, що курс гривні в Україні до нового року не повинен дуже змінитись, і для цього є кілька причин. Зокрема, сезонність: українці, попри війну, готуватимуться до новорічних свят і тому будуть міняти валюту.

Друга причина — попит на валюту й дотепер слабкий, банки мають достатню пропозицію.

Болтян переконаний, що коливання курсу продажу готівкового долара першого зимового місяця буде в діапазоні 40,5 — 42 грн/1$, євро — від 39,5 до 42 грн/1€.

Експерти також зазначають, що гроші міжнародних донорів дають можливість валютному ринку України почуватися впевнено, але серед ризиків — можлива евакуація частини українців на територію Європи, через що вони активно скуповуватимуть валюту на готівковому ринку, зазначає керівник аналітичного відділу Міжнародної академії біржової торгівлі Андрій Шевчишин.

Разом з тим експерти впевнені, що за будь-якого розвитку подій курс валют в Україні не підскочить до 45 грн/$1.

“Не думаю, що дійде до 45 грн/1$. Щоб дотягнути до 45 грн, потрібен дуже великий драйвер, дуже великий обсяг. А зараз з урахуванням того, що всі без світла, активність різко знизилася. Та й готівку важко дістати, коли все відключено постійно”, — резюмує Шевчишин.

Нагадаємо, Нацбанк “надрукував” ще 15 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram