Новини
31 Серпня 2021
712

Google, Facebook і Microsoft витратили на лобіювання інтересів у ЄС по $5 мільярдів

Техсектор у цьому питанні випередив фармацевтичний, видобувний, фінансовий і хімічний

Google, Facebook і Microsoft стали найбільшими спонсорами лобіювання своїх інтересів у сфері цифрової економіки в Євросоюзі. Про це йдеться в дослідженні проведеному групами кампаній Corporate Europe Observatory і LobbyControl, повідомляє Reuters.

Витрати Google перевищили €5,75 млн, за ним йдуть Facebook з €5,5 млн, Microsoft з €5,25 млн. Huawei направила на ті ж цілі — €3 млн, Amazon — €2,75 млн.

Дослідження показало, що 612 компаній, груп і асоціацій витрачають більше ніж €97 млн ​​ щорічно на лобіювання у сфері цифрової економіки в ЄС. “Їх зусилля спрямовані проти законів, що стримують технологічних гігантів із США. Вони повинні стати тривожним сигналом для політиків ЄС”, — йдеться у дослідженні.

І додається, що технологічний сектор економіки випередив фармацевтичний, видобувний, фінансовий та хімічний сектори промисловості, які раніше домінували в лобіюванні.

“Наростальна вогнева міць лобі великих технологій і цифрової індустрії в цілому свідчить про велику та щораз більшу роль цих секторів у суспільстві”, — зазначили аналітики.

На їхню думку, занепокоєння повинно викликати те, що компанії через лобістські зусилля зможуть диктувати “нові правила для цифрових платформ”.

Інформація була надана компаніями до Реєстру прозорості ЄС до середини червня цього року. Google і Huawei відповіли агентству, що вони передають свої лобістські дані до реєстру. “У нас є чітка політика захисту незалежності людей і організацій, яких ми спонсоруємо, враховуючи вимогу розкривати інформацію про фінансування”, — йдеться в електронному листі Google.

У Microsoft заявили: “Європейський союз був і залишається важливою зацікавленою стороною для Microsoft. Ми прагнемо бути конструктивним і прозорим партнером для європейських політиків”. Facebook, Apple та Amazon не надали негайних коментарів.

Технологічне лобіювання фокусується на двох ключових законодавчих актах ЄС — законі про цифровий ринок і законі про цифрові послуги. Перший описує обмеження та дозвіл для технологічних гігантів, другий вимагає, щоб компанії робили більше для контролю за контентом на своїх платформах.

“Лобісти брали участь у трьох чвертях із 270 зустрічей посадових осіб Європейської комісії щодо двох законопроєктів”, — йдеться у дослідженні. У ньому наголошується роль, яку відіграють торгові та ділові асоціації, аналітичні центри та навіть політичні партії в просуванні порядку технологічної індустрії.

Нагадаємо, у липні Google оштрафували у Франції на $593 млн. Компанію звинуватили в недотриманні вимог нових директив Європейського Союзу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram