Новини
23 Листопада 2020
754

Вперше в історії США прогнозують втрату лідерства на нафтовому ринку

Китай шляхом будівництва нових заводів стане головним у галузі переробки нафти

США наступного року вперше в історії можуть втратити своє лідерство на ринку нафтопереробки, поступившись Китаю, який збільшує свої потужності, пише Bloomberg з посиланням на Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

“Америка була лідером з переробки нафти з початку нафтової ери в середині XIX ст., але Китай замінить США вже в 2021 р.”, — йдеться у публікації.

Зміна лідера може відбутися зокрема через те, що в Китаї зараз будується щонайменше чотири нафтопереробні заводи, в той час, як у США подібні підприємства закриваються.

За даними агентства, сумарна потужність китайських нафтопереробних підприємств може скласти 1,2 млн барелів на добу, що можна порівняти з нафтопереробкою всієї Великої Британії.

При цьому наголошується, що світовий попит на паливо знизився через кризу, викликану пандемією коронавірусу, тому обсяги видобутку та переробки нафти теж довелося зменшити. Скорочення склало рекордні 1,7 млн барелів на добу, і більш ніж половина припала на американські підприємства.

Раніше митне управління Китаю опублікувало статистику, згідно з якою країна з січня 2020 р. збільшила імпорт нафти на 10,6% у порівнянні з тим же періодом 2019 р., а імпорт газу — на 4,7%.

Китай почав скуповувати нафту й газ на фоні різкого обвалу цін на енергоносії. У зв’язку з цим він витратив лише $150,17 млрд, що на 24,5% менше, ніж торік.

За 10 місяців поточного року китайська економіка зросла на 0,7%. Міжнародний валютний фонд (МВФ) зазначав, що Китай стане єдиною з найбільших економік світу, яка покаже зростання за підсумками 2020 р.

Як писали раніше Investory News, країни-лідери ОПЕК побоюються проблем для нафтової галузі через перемогу кандидата від демократів Джо Байдена на виборах президента США.

Нагадаємо також, Китай зміцнює свій статус панівної торгової країни світу, захопивши рекордну частку світового експорту. Покращення економічних показників сприяло зростанню юаня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram