Новини
9 Листопада 2020
1 094

Нафті прогнозують цінові проблеми через перемогу Байдена

Вартість чорного золота зростає

Країни-лідери ОПЕК побоюються проблем для нафтової галузі через перемогу кандидата від демократів Джо Байдена на виборах президента США. Про це з посиланням на джерела в картелі повідомляє Reuters.

Стверджується, що очікувані дії Байдена у зовнішній політиці можуть зірвати угоду ОПЕК + зі скорочення обсягів видобутку нафти у зв’язку з пандемією коронавірусу. Наприклад, новий президент США може послабити санкції відносно Ірану та Венесуели, що призведе до виходу їх нафти на світові ринки та падіння цін на енергоресурс. Росія, яку Байден вже назвав головною глобальною загрозою для США, може вийти з ОПЕК +.

Під час своєї передвиборчої кампанії він також обіцяв переглянути американські відносини з Саудівською Аравією, яка вважається лідером ОПЕК.

Дональд Трамп, який залишає пост президента США, на початку свого терміну виступав з різкою критикою ОПЕК, але пізніше змінив свою риторику і посприяв укладенню угоди ОПЕК +.

Країни ОПЕК + з травня виконують угоду щодо скорочення видобутку нафти, щоб підтримати вартість сировини та не допустити переповнення сховищ. У перші три місяці обмеження становили 9,7 млн ​​барелів на добу, а з серпня і по теперішній час — 7,7 млн. Повернення на ринок Лівії серйозно змінило ситуацію.

З січня 2021 р. обмеження хотіли знизити до 5,8 млн барелів на добу, але друга хвиля коронавірусу може змусити членів організації переглянути плани.

Побоювання, пов’язані з перспективами попиту на нафту, також підвищуються, з огляду на чинні в ряді країн Європи локдауни, а також тривале збільшення захворюваності в США.

Однак на сьогодні, 9 листопада, ціни на нафту впевнено зростають більш ніж на 2%.

Так, ф’ючерси на нафту марки Brent виросли на 2,64% до $40,49 за барель, на WTI — додали 2,75% до $38,16 за барель.

Нафта зросла після падіння на 4% в п’ятницю, відновлюючись поряд з іншими фінансовими ринками після того, як Байден в суботу, 7 листопада, здобув перемогу в президентських перегонах. Підтримку також зробило зниження долара.

“У торгів сьогодні вранці відтінок risk-on, що показує зростальну впевненість у тому, що Джо Байден займе Білий дім, але Республіканська партія збереже контроль над Сенатом. Результат ідеальний з точки зору ринку. Жодна з партій не контролює Конгрес, тому й торгові війни, і вищі податки в цілому не стоять на порядку денному”, — зазначив Майкл Маккарті з CMC Markets у Сіднеї.

Як писали раніше Investory News, ціни на американську нафту піднялися вище нуля 21 квітня на наступний день після того, як ф’ючерси вперше вийшли на негативний рівень. Весь день 20 квітня котирування на лондонській біржі ICE били антирекорди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram