Новини
5 Червня 2019
882

Зміна клімату може обійтися найбільшим компаніям у $1 трлн

Однак провідні світові гравці, окрім втрат, бачать великі можливості для бізнесу

Понад 200 найбільших компаній світу із загальною ринковою капіталізацією близько $17 трлн вважають, що наслідки кліматичних змін обійдуться їм майже в $1 трлн, йдеться в доповіді, розміщеній на сайті міжнародної благодійної організації CDP (The Carbon Disclosure Project – проект по розкриттю даних про викиди парникових газів).

При цьому більшість ризиків, пов’язаних, зокрема, з підвищенням температури, аномальними атмосферними явищами й міжнародним ринковим механізмом торгівлі викидами парникових газів, можуть, за прогнозами експертів, торкнутися компаній в найближчі п’ять років.

“Компаніям цілком очевидні наслідки кліматичних змін і напрямки їх дій. Наші аналітичні викладки показують, що існує безліч ризиків на цей рахунок, в тому числі знецінення активів, ринкові зміни та фізичний збиток від впливу клімату”, – зазначила глава департаменту з питань зміни клімату CDP Ніколет Бартлет.

Як випливає з доповіді, поряд з втратами такі гіганти, як Apple, Microsoft, Unilever, UBS, Nestle, China Mobile, Infosys, Sony і BHP, бачать і великі можливості у сфері бізнесу. Вони враховують перш за все збільшення доходів шляхом попиту на екологічно чисту продукцію (наприклад, електромобілі), зміну вподобань споживачів та збільшення доступності позикового капіталу, оскільки фінансові інститути все частіше віддають перевагу виробникам з низьким рівнем шкідливих викидів. Загалом ці можливості оцінюються в $2,1 трлн.

“Всім зацікавленим сторонам слід взяти це до відома, а компаніям з найрізноманітніших галузей — активізуватися”, – закликає Бартлет.

Як зазначають експерти, згідно зі спеціальною доповіддю, опублікованою за підсумками зустрічі Міжурядової групи експертів зі зміни клімату в Інчхоні (Корея), обмеження зростання температури на планеті на 1,5 градуси дозволило б на 50% зменшити дефіцит водних ресурсів, очікуваний до 2100 р.

“Рівень моря може піднятися до кінця сторіччя на 26 – 77 см, якщо температура зросте на 1,5 градуси, тоді як при зростанні на 2 градуси він підніметься на додаткові 10 см, що вкрай негативно позначиться на житті 10 млн осіб, що живуть в прибережній смузі, посиливши небезпеку повеней”, – йдеться у доповіді.

Експерти прийшли до висновку, що до 2030 р. необхідно домогтися скорочення емісії вуглекислого газу в атмосферу щонайменше на 35% в порівнянні з 2010 р., а до 2050 р. – домогтися нульових викидів. Це буде означати, що будь-які викиди СО2, які залишаються, повинні будуть врівноважуватися видаленням аналогічної кількості двоокису вуглецю з атмосфери.

Як відомо, глобальне потепління збагатило країни з прохолодним кліматом, такі як Норвегія і Швеція, в той же час значно уповільнило економічне зростання в і без того теплих країнах, наприклад в Індії та Нігерії. Про це йдеться в дослідженні вчених зі Стенфордського університету. Результати дослідження показали, що з 1961 по 2010 рр. глобальне потепління зменшило ВВП на душу населення найбідніших країн на 17%-30%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram