Новини
16 Серпня 2019
811

9 років за шахрайство: Український бізнесмен Олег Мкртчан може потрапити до російської колонії

Суд виніс постанови про арешт активів співвласника “Індустріального союзу Донбасу” на суму 8 млрд рублів (3 млрд грн)

На фото: Олег Мкртчан

Московський міський суд (РФ) засудив українського бізнесмена, співвласника української металургійної корпорації “Індустріальний союз Донбасу” (ІСД) Олега Мкртчана до дев’яти років позбавлення волі, визнавши його винним у шахрайстві на 1 млрд рублів ($15 млн або 378 млн грн), повідомляє Інтерфакс.

Процес над Мкртчаном був закритим, оскільки в справі були документи з грифом “секретно”. Тому суддя Олег Музиченко оголосив тільки резолютивну частину вироку. Бізнесмена визнали винним в шахрайстві в особливо великому розмірі.

“Суд визнав Мкртчана винним за ч. 4 ст. 159 (шахрайство в особливо великому розмірі) і засудив його до дев’яти років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму і штрафу в розмірі 900 тис. рублів ($13,5 тис або 341 тис. грн)”, – оголосив суддя.

За інформацією агенції, цивільний позов задоволено в повному обсязі, на користь позивача було стягнуто 192 млн рублів (майже $2,9 млн або 72,8 млн грн). Арешт на майно підсудного збережений.

Прокурор вимагав для підсудного дев’ять років колонії. Провину Мкртчан не визнав.

За версією слідства, бізнесмен під виглядом легальних операцій в період з 2009 до 2013 рр. організував отримання через зарубіжну офшорну компанію кредитних коштів російського Внєшекономбанка.

Крім того, суд у рамках кримінальної справи виніс близько 40 постанов про накладення забезпечувального арешту на майно Мкртчана. Загальна сума арештованих активів обвинуваченого складає близько 8 млрд рублів ($120 млн або 3 млрд грн).

Серед заарештованої нерухомості і майна числяться металургійні заводи в Тульській області і Ставропольському краї, а також активи Російської гірничо-металургійної компанії (РГМК). РГМК була утворена в 2005 р. і створювалася як сполучна ланка між компаніями з “Індустріального союзу Донбасу” і російськими підприємствами, що займаються металопрокатом.

Про арешт Олега Мкртчана в лютому 2018 р. повідомив його колишній бізнес-партнер і акціонер ІСД, народний депутат Сергій Тарута. За його інформацією, Мкртчану висувають звинувачення в розтраті коштів, наданих державними банками.

ІСД був заснований в 1995 р. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa. Контрольний пакет акцій ІСД належить пулу російських інвесторів.

Власниками ще 49,9% акцій ІСД були українські бізнесмени Сергій Тарута і Олег Мкртчан. З 2010 р. Тарута не приймав участь в оперативній діяльності холдингу, а в 2014 р. його активи в цій компанії були арештовані російськими судами.

Нагадаємо, в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма надійшов позов Внєшекономбанку до України через санкції проти “Промінвестбанку”. Російський банк звинувачує Україну в порушенні міжурядової угоди про інвестиції, про це в російській кредитно-фінансовій установі повідомили в п’ятницю.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram