Новини
28 Липня 2022
434

56% банків очікують скорочення обсягів корпоративних кредитів

Це найгірший показник з 2020 року

Наступні 12 місяців скорочення корпоративного портфеля очікують 56% фінустанов, що є найгіршим показником з 2020 року, написав у Фейсбуці голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

За його словами, попри надлишок ліквідності, банки обережно оцінюють перспективи банківського кредитування.

“За результатами опитування Національного банку у ІІІ кварталі банки прогнозують незначне відновлення попиту на всі типи корпоративних кредитів, зокрема на короткострокові та гривневі позики, найбільше для МСП. При цьому у наступні 12 місяців скорочення корпоративного портфеля очікують 56% фінустанов, що є найгіршим показником з 2020 року. Оцінка перспектив споживчого кредитування проти І кварталу дещо поліпшилася, хоча 63% банків досі вважають, що портфель зменшиться”, — написав Данилишин.

У ІІІ кварталі фінансові установи очікують подальшого посилення всіх видів ризиків: кредитного, операційного та, меншою мірою, ризику ліквідності.
“Посилення ризиків та зростання вартості кредитних ресурсів робить дедалі важливими державні програми підтримки кредитування”, — зазначив Данилишин.

Так, згідно з державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%” минулого тижня банками було видано 122 пільгових кредити на загальну суму 1,1 млрд грн.

Окрім того, у червні в межах підтримки мікро-, малого та середнього бізнесу в Україні за допомогою державних гарантій укладено 1368 кредитних договорів на суму 2,285 млрд грн, з якої 1,234 млрд грн гарантовано державою.

Нагадаємо, що бізнес отримав кредитів на понад 127 мільярдів гривень. Кредитування здійснюється в межах програми “5-7-9%”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram