Новини
18 Лютого 2020
687

$404 мільйони: Glencore показала перший річний збиток за чотири роки

Однак скоригований прибуток перевищив прогноз

Фото: Simon Dawson/Bloomberg

Швейцарська Glencore Plc, одна з провідних сировинних компаній, за підсумками 2019 р. одержала чистий збиток у розмірі $404 млн у порівнянні з чистим прибутком у $3,408 млрд у 2018 р., свідчать дані компанії.

У розрахунку на акцію збиток склав 3 центи проти прибутку у 24 центи роком раніше, повідомляється в документі. Збиток отримано через списання вартості активів на $2,8 млрд.

Скоригований прибуток до податкових, процентних та амортизаційних виплат (EBITDA) скоротився на 26% — до $11,6 млрд. Всупереч зниженню показник перевищив очікування. За даними MarketWatch, середній прогноз аналітиків становив $11,25 млрд.

У металургійному секторі падіння скоригованої EBITDA склало 34% (до $6,724 млрд), в енергетичній галузі — 12% (до $5,369 млрд). “Це значною мірою обумовлено зниженням цін на сировину”, — йдеться у звіті.

Виручка Glencore в минулому році знизилася до $215,11 млрд у порівнянні з $220,52 млрд роком раніше.

Обсяг чистого боргу збільшився на 19% — до $17,556 млрд. Експерти очікували в середньому $17,12 млрд. Загальний обсяг активів компанії на кінець грудня становив $124,076 млрд, скоротившись за рік на 4%.

Glencore планує виплатити річні дивіденди в розмірі 20 центів на акцію, як і роком раніше. Компанія поки не планує запускати нову програму викупу власних акцій (buyback).

Котирування акцій Glencore на торгах у вівторок в Лондоні знижуються. Капіталізація компанії за останній рік впала на 22%.

Група Glencore була створена в результаті операції по злиттю швейцарського сировинного трейдера Glencore та гірничодобувної компанії Xstrata і на момент закриття угоди в травні 2013 р. стала четвертою за величиною капіталізації диверсифікованою добувною корпорацією у світі.

Раніше Investory News писали, що канадська гірничорудна компанія Black Iron з активами в Україні та дочірня компанія Glencore plc заявили про плани підписати меморандум щодо проведення переговорів про будівництво, підприємства з виробництва концентрату на Шиманівському родовищі залізних руд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram