Новини
20 Жовтня 2023
333

40% українських біженців повернеться з Німеччини додому

9% українців прагнуть залишитися в країні назавжди

Майже 40% українців із тимчасовим захистом у Німеччині планують повернутися в Україну. Лише 9% біженців хочуть залишитися там назавжди, пише Finance.ua.

Повернутися в Україну у близькій чи далекій перспективі планують 39% українських біженців у Німеччині. Такі результати дослідження “З Польщі до Німеччини. Нові тенденції міграції українських біженців”, яке провели платформа EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі.

Мінімум на рік залишитися у Німеччині хочуть 35% опитаних українців, а назавжди — 9%. Ще до закінчення війни готові повернутися 18% опитаних. Не визначилися із планами 22% респондентів.

“Кількість українців, які проживали в Німеччині у 2021 році, була відносно невеликою — близько 150 тис. Лише за півтора року після повномасштабного вторгнення ця цифра зросла у 6 разів. Це стало викликом, але водночас і можливістю для німецького ринку праці”, — зазначає директор з міжнародного розвитку EWL Міхаліна Сєлевич.

Серед факторів, що мотивують українці повернутися додому вказують насамперед цивілізаційний вибір України:

• реальна перспектива членства в НАТО (60%) та ЄС (55%);

• можливість возз’єднання з сім’єю, яка залишилася в Україні (59%);

• підвищення рівня оплати та покращення умов праці — 55%.

Понад третина (35%) опитаних вказали, що важливим чинником є податкові пільги та дешеві кредити. Ще для 30% респондентів визначальною буде підтримка держави у відбудові чи поверненні квартири, чи будинку. Прості умови відкриття і ведення бізнесу мотивуватимуть повернутися 26% опитаних.

Раніше Investory News писали, що українці розвʼязали проблему дефіциту робочої сили у ЄС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram