Новини
12 Березня 2019
669

30 років потому: Що врятує всесвітню мережу

“Батько” інтернету Тім Бернерз-Лі розповів, про основні проблеми, що шкодять йому

Британський фізик та інженер сер Тім Бернерз-Лі сформулював ідею Всесвітньої павутини (World Wide Web, www), що започаткувала інтернет. З нагоди 30-річння мережі винахідник протоколу web у інтерв’ю ВВС розповів, що потрібно зробити, щоб, за його словами, уникнути “стрімкого переходу до хаотичного майбутнього”.

Як зазначає видання, за 30 років інтернет дістався до всіх сфер людського життя. Проте не варто називати сера Тіма Бернерза-Лі творцем інтернету, адже його як систему протоколів, що забезпечують передачу даних між комп’ютерами, розробили у США на початку 70-х років.

Сер Тім вказує, що люди вже зрозуміли, наскільки сильно можуть “маніпулювати” з їхніми даними в мережі, особливо після скандалу з The Cambridge Analytica. “Я дуже стурбований поширенням бруду та дезінформації”, – зазначив він.

Але водночас вчений переконаний, що з такими проблемами, як злами інформації, хакерські атаки та дезінформація можна боротися. На думку Тіма Бернерза-Лі, існує три основних проблеми, що шкодять інтернету.

По-перше, – це шкідливі дії, такі як злами та переслідування. По-друге, -проблеми системного дизайну, такі як бізнес-моделі, що залучають до кліків. І не меншою проблемою є побічні наслідки, такі як агресивні та поляризовані дискусії.

На думку винахідника, ці проблеми можна долати за допомогою нового законодавства та систем, що обмежують погану поведінку в мережі.

За його словами, в урядах країн потрібні “чемпіони відкритої мережі”, чиновники та обрані політики, які будуть протистояти загрозі публічного блага з боку приватного сектору.

Зазначимо, що напередодні Державний департамент США разом з Бюро з питань демократії, прав людини і праці (DRL) оголосив відкритий конкурс для організацій, зацікавлених в подачі заявок на програми, які сприяють свободі інтернету в Україні. Найкраща ініціатива отримає грант від $500 тис. до $1,18 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram