Новини
19 Травня 2020
1 384

$25 мільйонів: Американська біржа Nasdaq введе мінімальний розмір для IPO

Проте, це ускладнить вихід на біржу китайських компаній

Американська біржа Nasdaq, друга за величиною фондова торговельна площадка США, яка торгує акціями високотехнологічних компаній — вперше введе мінімальний розмір для первинних публічних розміщень (IPO) — $25 млн, повідомляє Reuters з посиланням на інформовані джерела.

Нові обмеження на первинні публічні розміщення повинні ускладнити вихід на фондову біржу компаній з Китаю.

Співрозмовники агенції зауважили, що Nasdaq не буде в нових правилах якимось особливим чином виділяти компанії з Китаю, але вводяться обмеження викликані побоюваннями у зв’язку з фінансовою непрозорістю китайських IPO та зв’язками підприємців з КНР із впливовими інсайдерами.

Нові правила вимагатимуть від компаній з деяких країн, зокрема Китаю, залучити $25 млн при проведенні IPO (або не менше чверті їх ринкової капіталізації після лістингу), повідомили джерела.

Nasdaq вперше у своїй історії встановив мінімальне значення за розміром IPO. Ця зміна не дозволила б кільком китайським компаніям, які котируються на біржі Nasdaq, стати публічними, кажуть співрозмовники. За даними Refinitiv, зі 155 китайських компаній, які котирувалися на Nasdaq з 2000 р., 40 отримали дохід від IPO нижче $25 млн.

Як стверджує Reuters, невеликі китайські компанії проводять IPO, щоб отримати можливість своїм засновникам та інвесторам переказувати кошти в доларах США, обходячи заходи влади КНР з контролю за капіталом. Компанії використовують свій лістинговий статус Nasdaq, щоб переконати кредиторів у Китаї фінансувати їх.

Крім того, вони отримують субсидії від влади регіонів у Китаї, щоб стати гравцями, чиї цінні папери публічно торгуються на біржі. Нові правила вимагатимуть від аудиторів забезпечити відповідність міжнародних франшиз китайських компаній світовим стандартам, зазначили джерела.

Nasdaq також перевірить аудит невеликих американських компаній, які перевіряють рахунки китайських первинних публічних розміщень.

Як зазначає агенція, таким чином IPO китайських компаній стають новою точкою напруженості у відносинах між КНР і США в галузі торгівлі, технологій та в умовах поширення нового коронавірусу.

У 2019 р. Nasdaq вже вводила обмеження на лістинги, прагнучи обмежити IPO невеликих китайських компаній. Їх акції часто торгуються слабо, тому що більшість залишаються в руках декількох інсайдерів. Низька ліквідність китайських паперів робить їх непривабливими для багатьох великих інституційних інвесторів, яким Nasdaq прагне догодити.

Так, наприклад, у квітні Luckin Coffee, яка провела IPO в США на початку 2019 р. оголосила, що внутрішнє розслідування компанії виявило, що її головний операційний директор й інші співробітники сфабрикували угоди з продажу.

Як відомо, президент США Дональд Трамп виключив можливість перегляду торговельної угоди, підписаної з Китаєм. Американський лідер заявив, що він Китаєм незадоволений і це його анітрохи не цікавить.

В свою чергу Китай з 19 травня скасує додаткове мито на ряд імпортованих зі США товарів, які були введені у відповідь на аналогічні заходи США. Таким чином, Пекін демонструє, що готовий виконувати умови торговельної угоди.

Нагадаємо, Nasdaq Inc повідомив про зростання скоригованого квартального прибутку на 23%, чому сприяла волатильність ринку, викликана коронавірусом, яка привела до зростання обсягів торгів у березні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram