Бiзнес
17 Червня 2021
1 509

Золотий інтерес: Що цікавого відбувається на ринку дорогоцінних металів

Investory News дізнавалися, чи варто влітку 2021-го інвестувати у цей актив

У травні 2014 року після тримісячного відтоку золота світові біржові інвестфонди (ETF) продемонстрували приплив обсягом у 61,3 т ($3,4 млрд), підрахували у World Gold Council (WGC). Інвестиційний попит зріс слідом за зростанням цін на дорогоцінний метал, оскільки золото подорожчало майже на 8%. А на початку червня ціни взагалі відновили 5-місячний максимум — вартість серпневих ф’ючерсів підіймалася до $1918,6 за унцію.

Серед інших факторів, які стали причиною такої зацікавленості інвесторів, аналітики називають нові побоювання з приводу інфляції, ослаблення долара та зниження реальної прибутковості. “У травні інвестори не розуміли напрямок подальшої монетарної політики центральних банків, зокрема ФРС. Тому почали фіксувати прибуток, отриманий від зростання акцій та інвестувати у менш ризикові активи — золото”, — додає керуючий активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер.

Попри швидке зростання вартості золота, з початку року ціни на нього знизилися на близько 4,2%. Investory News дізнавалися, чи продовжиться зниження надалі, та чи варто цього літа інвестувати у дорогоцінний метал?

Визначаємося з метою

Золото — це швидше про збереження капіталу, а не про заробіток. Тому найчастіше драгметал купують, коли на ринку панує невизначеність і зберігати кошти в інших активах стає невигідно.

На думку Михайла Рітчера, тенденція на зниження продовжиться й надалі. Експерт прогнозує — до кінця року можна очікувати торги в діапазоні $1700-$1800 за тройську унцію. І, враховуючи той факт, що понад 70% американців уже вакциновані, відновлюється попит на авіаперевезення, туристичну та інші галузі (що постраждали від коронавірусу), найвигіднішими інвестиціями стануть акції компаній, які вже починають отримувати доходи від реального відновлення попиту на їхні товари.

“Однак тут, увага, зростання також буде короткостроковим. Наразі основний світовий тренд — технології. Акції саме цих компаній необхідно розглядати для довгострокового інвестування, — наголошує пан Рітчер. — Цікавішими інвестиціями може стати придбання value-акцій (компанії, які торгуються дешевше своєї справедливої ціни) з технологічних і захисних секторів — споживчих, зеленої енергетики, комунальних послуг”.

Своєю чергою керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин має більш позитивний погляд на ситуацію. На його думку, цього літа ціна може продемонструвати нові рекорди й поступово прагнутиме до $2000 за унцію. “Ринок золота отримуватиме підтримку від інфляції, що розганяється в різних країнах світу, а також завдяки ослабленню курсу долара”, — зазначає він.

До речі, альтернативою золоту може стати срібло, воно подорожчало у травні на 8%. Непогану перспективу мають й інші дорогоцінні метали. Наприклад — паладій, з початку року ф’ючерс на цей метал зріс на 17%. Причини для зростання цін тут схожі із золотом — спроба сховатися від інфляції в таких активах і ослаблення курсу долара.

Якщо депозит інвестора обсягом до $10 тис., Михайло Рітчер рекомендує взагалі не додавати золото до інвестиційного портфеля. За депозиту обсягом від $500 тис. — драгметал може становити максимум 10% портфеля— у такому випадку актив скоріше матиме функцію інструменту для диверсифікації.

На думку Андрія Шевчишина, золото та інші метали можуть займати третину інвестпортфеля. Ще третину варто відвести під валюти, далі в гру вступають акції. “Такий розподіл забезпечить збалансованість, оскільки драгметали менш ризикові інструменти, якщо порівнювати з валютами й інструментами фондового ринку”, — пояснює експерт.

Інші варіанти 

Як зазначено вище, альтернативою дорогоцінним металам можуть стати акції технологічних компаній. Йдеться про Facebook, Microsoft, Amazon, а також папери, що входять до німецького індексу DAX. Крім того, гарну динаміку демонструють ціни на нафту — можна вкластися у ф’ючерс на нафту марки Brent або WTI.

Залежно від ходу кампанії з вакцинації, зниження кількості хворих коронавірусом, зняття обмежувальних заходів у різних країнах, зростає економічна активність, а через це — збільшується попит на послуги, товари й паливо.

Згадуючи про ризики, Андрій Шевчишин наголошує — новий сплеск захворюваності та карантинні заходи, можуть призвести до чергового падіння попиту й, відповідно, до низхідної динаміки котирувань акцій та ф’ючерсів на нафту.

“Ще один фактор ризику — надмірне прискорення інфляції, яке може призвести до посилювання монетарної політики світовими центробанками, перш за все, Федеральною резервною системою США”, — зазначає він.

Ну, і звісно, не варто забувати про криптовалюту, навіть попри тенденцію до зниження її вартості, що спостерігається останнім часом. Як пояснює Михайло Рітчер, після падіння цін на біткоїн варто шукати хорошу точку входу на ринок.

Щобільше, нещодавно Сальвадор визнала найпопулярнішу криптовалюту засобом розрахунків на рівні з фіатними грошима. Це означає, що відтепер може настати ера офіційних цифрових валют.

“Майже 60% всієї ринкової капіталізації займає біткоїн і саме у цьому цифровому активі тримає свої заощадження більша частина криптоінвесторів. Тому золотом майбутнього найбільш ймовірно може стати саме він”, — зазначає експерт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram