Новини
5 Березня 2019
1 006

ЗМІ: Віктор Пінчук знову може спробувати придбати Regal Petroleum

Daily Mail повідомляє про перемовини щодо купівлі британської Regal Petroleum з активами в Україні

Український бізнесмен Віктор Пінчук хоче розширити свою присутність на українському газовому ринку, придбавши зареєстровану у Великій Британії газову компанію Regal Petroleum. Остання володіє спеціальними дозволами на промислову розробку Мехедівсько-Голотовщинського та Свиридівського газоконденсатних родовищ у Полтавській області.

Як повідомляє британське видання Daily Mail, у серпні 2018 р. компанія Kelda Limited придбала 24% акцій Regal Petroleum у Alfa Group Михайла Фрідмана. Тоді британська преса пов’язувала компанію з Віктором Пінчуком. Минулого тижня Kelda Ltd збільшила свою частку в компанії до 29%. Після повідомлення про збільшення частки, акції компанії виросли на 23%. «Пінчук, який створив своє багатство на виробництві сталевих труб Interpipe, ще не розкриває себе як таємничий інвестор в українській газовій компанії», – йдеться в статті Daily Mail.

Віктор Пінчук вже прицінювався до Regal Petroleum, а в 2011 р. намагався купити бізнес, та пропозиція бізнесменів Вадима Новинського та Андрія Клямко виявилась більш привабливою. Сьогодні останнім належить 52% акцій Regal Petroleum. В Британії не виключають, що Віктор Пінчук може обдумувати повномасштабне поглинання. Та є «але» –  пан Пінчук спочатку повинен переконати Вадима Новинского та Андрія Клямко з «Енергес», яка є мажоритарним акціонером. Акції компанії котируються на Лондонській фондовій біржі в секції AIM.

Наразі Віктор Пінчук в Україні веде спільний бізнес з Arawak Energy, яка входить у групу компаній Vitol. Іноземцям, за різними даними, належить 50-70% у холдинговій компанії Geo-Alliance Oil-Gas. Але останнім часом на ринку газовидобувних компаній з’явилися чутки про намір Vitol вийти з українських проектів, тому розглядаються різні варіанти переформатування газового бізнесу Віктора Пінчука.

Зазначимо, що напередодні Єврокомісія схвалила створення спільного підприємства між нафтогазовими “дочками” німецького концерну BASF (Wintershall) та LetterOne Михайла Фрідмана (DEA). Об’єднана структура може стати найбільшим нафтогазовим гравцем у Європі. Потенціал синергії від злиття оцінюється у €200 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram