Новини
8 Квітня 2019
2 308

Зменшать вихлопи: Tesla допомогла Fiat Chrysler підготуватися до нових правил ЄС

Компанії уклали угоду: відтепер викиди їх автомобілів оцінюватимуться в сукупності

Компанія Fiat Chrysler Automobiles першою у світі вирішила проблему з дотримання рівня викидів шкідливих газів, створивши відкритий пул на базі двох концернів – аби розрахунок середнього рівня вихлопів робився не по кожному окремому бренду всередині концерну, а для всіх вхідних в нього брендів разом.

І уклала угоду з ідеальним партнером – компанією Tesla, автомобілі якої взагалі не дають парникових викидів. Відтепер вихлопи автомобілів двох автовиробників оцінюватимуться у сукупності, повідомляють Financial Times.

Таким чином у Fiat підготувалися до нових, більш жорстоких вимог щодо рівня шкідливих викидів нових автомобілів, які згідно європейської директиви 2009 року наберуть чинності у 2021 році.

Так, з наступного року граничний рівень викидів CO2 на 1 км становитиме 95 г (у 2007 році становив 158,7 г на 1 км, а в 2015 році – 130 г на 1 км). У випадку перевищення цього показника, виробник зобов’язаний буде заплатити штраф з розрахунку €95 за кожен зайвий грам CO2 для автомобілів, що продаються в Європі.

Минулого року середній показник вихлопів автомобілів Fiat становив 123 г CO2. Згідно даних аналітичної компанії Jefferies в 2021 році компанії доведеться заплатити більше €2 млрд штрафів.

“І це найвищий показник серед 13 провідних виробників”, – пише видання.

Представник європейської дослідницької організації Transport & Environment Юлія Полісканова, коментуючи угоду FCA і Tesla зазначила, що співпраця двох потужних виробників – перший випадок в Європі, коли абсолютно окремі компанії об’єднують викиди в якості ефективної стратегії дотримання вимог регуляторів.

“Такі пули можуть залишатися ефективними протягом декількох років”, – підкреслила Юлія Полісканова.

Інформації щодо фінансових деталей угоди наразі немає. За інформацією Financial Times, Fiat Chrysler погодилася заплатити кілька сотень мільйонів євро.

“В Tesla повідомили, що американська компанія зробила аналогічну пропозицію про формування пулу різним автовиробникам, але скористалася нею лише FCA, яка встигла подати заявку до призначеного Tesla терміну – 25 березня”, – пише видання.

Нагадаємо, французький автоконцерн Renault у найближчі 12 місяців має намір відновити  переговори з японським Nissan про злиття, а потім планує об’єднатися в єдину компанію ще з одним автовиробником, швидше за все, з італійсько-американським Fiat Chrysler.

Поставки Tesla впали на 31%, слідом за ними просіли і акції. Проте компанія як і раніше планує поставити 360-400 тис. автомобілів у 2019 році.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram