Новини
22 Лютого 2022
645

Жінки ОАЕ розширюють можливості у STEM

Серед тих, хто займається наукою, вивчає технології, інженерію та математику — 61% студенток 

Арабські жінки відіграють життєво важливу роль у розвитку науки, досліджень та інновацій на Близькому Сході. За даними ЮНЕСКО, до 57% випускників факультетів природничих наук, технологій, інженерії та математики в арабських країнах — жінки, а в Об’єднаних Арабських Еміратах серед тих, хто вивчає STEM-дисципліни (science, technology, engineering and mathematics) — наука, технології, інженерія та математика — 61% студенток, пише Inv.com.

Але чи використовуються дипломи жінок у глобальному масштабі? І що саме стримує сьогодні?

“Ми бачимо, що жінки кидають науку на різних етапах своєї кар’єри. І перший бар’єр вони зустрічають уже у школі, коли дівчаткам кажуть, що математика — це ціла наука, і що комп’ютер — це не для них. В багатьох країнах світу це призводить до відчуження. Це, можливо, пов’язано з тим, що часто батьки думають, що це нецікавий предмет для жінок, для дівчаток, щоб вивчати його. Тож, можливо, таке оточення — батьки, сім’я, вчителі — можуть перешкоджати, коли дівчата збираються вступати до університету. Є інші бар’єри. Є гендерні забобони. Існує дискримінація. Так що на кожному етапі кар’єри жінок-науковців у них є перешкоди”, — зазначає директор з корпоративної відповідальності компанії L’Oréal, генеральний директор Фонду L’Oréal Олександра Палт.

На щорічній церемонії вручення премії “Л’Ореаль — ЮНЕСКО “Для жінок у науці”, що відбулася на Всесвітній виставці Експо-2020 у Дубаї, було відзначено 14 арабських жінок-вчених із регіону Близького Сходу та Північної Африки, дві з них були з ОАЕ. Їх відзначили за новаторські дослідження та дивовижні відкриття у галузі фотоніки та трансплантації органів.

“Це галузь, яка потребує багато терпіння та наполегливості. Я думаю, що дослідження, які ми проводимо дуже специфічні, вони вимагають багато ресурсів і багато самовіддачі від нас. Перебуваючи в ОАЕ, я маю честь користуватись можливостями багатьох університетів, які пропонують нам відповідні умови для проведення досліджень”, — розповідає професор Гада Душак, переможець регіонального конкурсу молодих талантів “Л’Ореаль — ЮНЕСКО “Для жінок у науці”.

Розширення прав і можливостей та освіта жінок має вирішальне значення для майбутнього, не тільки для інновацій та зростання, але й для загального покращення економіки.

Жінки в ОАЕ стають першопрохідцями у своїй галузі, і додаткова підтримка з боку уряду, а також бізнес-спільнот, таких як тут, у Дубайському науковому парку, буде потрібна в майбутньому. Еміратські жінки, зокрема, продовжують робити успіхи у медицині та становлять не менше 35% працівників сектору охорони здоров’я в країні.

Халіма Альнакбі, переможець регіонального конкурсу молодих талантів “Л’Ореаль — ЮНЕСКО “Для жінок у науці”: “Як еміратську жінку в науці мене спонукали здобути ступінь у галузі STEM, а уряд і різні наставники в моєму університеті підштовхнули мене зайнятися науковою кар’єрою. Мої дослідження спрямовані на покращення трансплантації органів в ОАЕ та в Аравійському регіоні. Річ у тім, що геном арабів недостатньо представлений у глобальній базі даних геномів. І саме тому охорона здоров’я в арабському регіоні стикається з унікальними, неповторними проблемами під час переведення своїх біомедичних досліджень у клінічну практику”.

Пандемія COVID-19 принесла із собою нові виклики, зокрема підвищені наукові вимоги та складності, а роль жінок в ОАЕ та Дубаї стала як ніколи важливою. З Дубая стартувала місія ОАЕ Emirates Mars, у якій жінки становлять 34% учасників місії та 80% наукової команди.

Сара Аль Амірі, державний міністр ОАЕ з передових технологій і голова Космічного агентства ОАЕ: “Мені пощастило працювати з чудовими жінками, особливо в науковій команді місії Emirates Mars. Вони брали участь у ній, не тому що ми запроваджуємо квоту, а тому що ми зрівнюємо шанси й вибираємо дійсно кращих людей для цієї роботи, для цієї місії. Не можна йти на компроміс у розвитку, потрібно бути відкритим для прийняття людей з різних верств суспільства, що живуть в ОАЕ. І один із фундаментальних аспектів, якими я мала честь скористатися, — це доступ до освіти та доступ до складних наук та математики на всіх етапах мого життя”.

Зростаюче світове визнання та поінформованість, а також постійна турбота ОАЕ про своїх жінок, надання їм великих можливостей як у професійній сфері, так і в управлінні означає, що ця країна допомагає регіону стати лідером більш конкурентоспроможної економіки, що базується на знаннях.

Тим часом до 100 найкращих аутсорсерів світу увійшли одразу 12 українських IT-компаній, а також міжнародних аутсорсерів із великими офісами розробки в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram