Новини
12 Червня 2024
86

Збитки в енергетиці через повномасштабне вторгнення рф становлять $56,2 мільярда

На якісне відновлення знадобиться щонайменше $50,5 мільярдів

Через повномасштабне вторгнення росіян український енергетичний сектор зазнав $56,2 млрд збитків і втрат. На відновлення знадобиться $50,5 млрд, підрахувала аналітична команда Київської школи економіки (KSE), пише AIN.ua.

Найбільша частина припала саме на непрямі витрати — майже $40,1 млрд. Через повномасштабне вторгнення росії енергетичні компанії втратили $39,6 млрд. Друга частина, $0,5 млрд — це витрати на розбір завалів і демонтаж на пошкоджених об’єктах.

Прямі збитки склали понад $16,1 млрд:

• $8,5 млрд — руйнування об’єктів генерації електричної енергії;

• $2,1 млрд — магістральних ліній передачі електроенергії;

• $3,3 млрд — нафтогазової інфраструктури.

росія окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей з 2022 року, зокрема Запорізьку АЕС. Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська та Трипільська ТЕС були повністю зруйновані, а Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС зазнали критичних пошкоджень — понад 80%. Пошкодили половину високовольтних підстанцій передачі електроенергії.

Щоб відновити енергетичний сектор краще, ніж було до того, треба $50,5 млрд. З них 2 млрд потрібні для забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній внаслідок втрачених через війну доходів. Саме на електроенергетику треба $33,8 млрд, з них $29,3 млрд для об’єктів генерації.

Як писали раніше Investory News, Укрнафта вирішила виробляти електроенергію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram