Новини
2 Лютого 2023
451

Засновники Instagram створили соцмережу Artifact

Стрічку новин в ній формує штучний інтелект

Кевін Систром та Майк Крігер продали Instagram за $750 млн та залишили Facebook у 2018 році. Згодом розробники створили власний стартап, який вивчає ідеї для соціальних застосунків нового покоління. Їхній перший продукт Artifact — соцмережа, яка використовує машинне навчання для того, щоб зробити стрічку новин персоналізованою, пише The Verge.

Artifact — продукт, що символізує своєю назвою поєднання статей, фактів та штучного інтелекту. Вже відкрито список очікування для користувачів. Застосунок доступний як для Android, так і для iOS.

Соцмережа Систрома-Крігера — це свого роду TikTok для тексту, хоча його також можна назвати відродженням Google Reader як мобільного застосунку.

У застосунку відкривається стрічка популярних текстових публікацій, обраних зі списку видань — починаючи з The New York Times, і закінчуючи невеликими блогами на спеціальні теми. Торкніться статті, що вас цікавить, і Artifact показуватиме вам подібні публікації та історії в майбутньому, так само як перегляд відео на сторінці “For You” у TikTok з часом налаштовує свій алгоритм.

Користувачі бета-версії Artifact нині тестують ще дві функції:

• стрічку статей, опублікованих користувачами, на яких ви підписані, а також їхні коментарі до цих публікацій;

• теку для вхідних повідомлень, щоб ви могли обговорювати публікації, які прочитали, приватно.

У певному сенсі Artifact може здатися кроком назад, оскільки натхненні успіхом TikTok платформи витратили останні кілька років на впровадження короткоформатних відеопродуктів. Тим часом як і соціальна мережа кінця 2000-х, Artifact твердо орієнтується на текст; але засновники сподіваються, що останні досягнення в області штучного інтелекту допоможуть їхньому застосунку прорватися до більшої аудиторії.

Проривом, який посприяв створенню Artifact, став Transformer, винайдений Google у 2017 році — це архітектура нейронної мережі для розуміння мови, що використовує набагато менше вхідних даних, ніж це було потрібно раніше. Технологія допомогла системам машинного навчання вдосконалюватися набагато швидшими темпами, що безпосередньо призвело до торішнього випуску ChatGPT і відповідного буму інтересу до ШІ.

І це також створило деякі нові можливості для соціальних мереж. Спочатку соцмережі показували нам те, що вважалося цікавим для наших друзів — модель Facebook. Потім вони почали показувати контент на основі людей, за якими ми вирішили стежити, незалежно від того, були ми друзями чи ні — модель Twitter.

Інновація TikTok полягала в тому, щоб показувати рекомендації, використовуючи лише алгоритмічні передбачення, незалежно від того, на кого ми підписалися. Незабаром він став найбільш завантажуваним застосунком у світі.

Artifact спробує зробити те саме, але для тексту.

Раніше Investory News писали про технології, що стали зброєю масового знищення 2023 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram