Новини
25 Січня 2019
796

Запасні колеса: Renault замінило Гона на Сенара та Болоре

Голова компаній Renault, Nissan та Mitsubishi Motors Карлос Гон залишає посаду генерального директора двом своїм заступникам

Рада директорів Renault під головуванням незалежного директора Філіппе Лагайетт 24 січня визначилася з новими очільниками в автомобільному Альянсі. Як повідомляє французький автовиробник, місце Карлоса Гона на посаді голови Ради директорів Renault обійме колишній голова французької шинної компанії Michelin Жан-Домінік Сенар, а новим генеральним директором Renault стане Тьєррі Болоре, який до цього був заступником Карлоса Гона. Рада директорів вирішила надати Renault нову структуру управління, для чого впровадила розмежування функцій Голови Правління та Головного виконавчого директора.

Чутки про ймовірність такого кроку ходили останні кілька днів. На правління Renault тиснув уряд Франції, якому належить 15% акцій компанії. Але керівництво французької компанії до останнього не бажало відправляти Гона у відставку, посилаючись на прогалини у кримінальній справі, ініційованій у Японії компанією Nissan. Але адміністративний ресурс в особі міністра фінансів Франції Бруно Ле Мер виявився сильнішим. Останній на Міжнародному економічному форумі у Давосі оголосив, що пізно ввечері 23 січня Карлос Гон подав у відставку з посад голови правління та виконавчого директора компанії Renault.

Вирішальним для уряду Франції став факт тривалого перебування Гона у японській в’язниці. Місцевий суд двічі відмовляв Гону у звільненні під заставу, незважаючи на його готовність здати всі паспорти та носити пристрій для стеження. Суд мотивував свою відмову побоюваннями, що Гон може втекти з країни та впливати на свідків у справі. А судовий процес, як очікується, почнеться приблизно через півроку – швидше за все, Карлос проведе в ув’язненні ще як мінімум шість місяців.

Нагадаємо, Карлос Гон був заарештований у Токіо 19 листопада минулого року за звинуваченням у фінансових махінаціях при роботі в Nissan. В ході внутрішнього розслідування, проведеного альянсом Renault-Nissan-Mitsubishi, з’ясувалося, що на протязі багатьох років Карлос Гон занижував суму винагород у обов’язкових звітах для Токійської фондової біржі, аби знизити розмір сплачуваних податків (за п’ять років ця сума склала $44 млн). Окрім цього Карлос Гон був помічений в інших «чисельних значних порушеннях», включаючи використання фінансових коштів компанії Nissan Motor у особистих цілях (за останні три роки – на суму близько $38 млн). Пізніше з’ясувалося, що керівник концерну також отримав 7,8 млн євро у якості компенсацій без згоди Ради директорів. За деякий час він був позбавлений посад голови правління у Nissan та Mitsubishi, а тепер і аналогічної посади у Renault.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram