Новини
21 Травня 2019
909

Замість Цюриха: Сан-Франциско визначено містом із найвищою зарплатою

Швейцарська столиця як і раніше очолює рейтинг міст із найвищою якістю життя

Фото: Pixabay

Сан-Франциско, що розташоване на західному узбережжі США, злетіло у рейтингу міст із найвищими зарплатами та доходами. Через зростання долара, Сан-Франциско обійшов Цюрих, який традиційно займав перше місце в рейтингу, передає Bloomberg, посилаючись на дослідження Deutsche Bank “Mapping the Worlds 2019”.

Сан-Франциско обійшов Цюрих як місто із найвищою зарплатою

Сан-Франциско став успішним завдяки швидкому зростанню технологічного сектору США. Середня зарплатня тут становить $6,52 тис. Аналітики Deutsche Bank впевнені, що більшість змін, пов’язано зі зростанням долара за останні пів десятиліття.

“Саме це допомогло підвищити позиції міст США, у порівнянні зі світовими аналогами. Так, долар США виріс на 20% проти євро і на 23% стосовно фунту стерлінгів”, – йдеться у повідомленні.

Що стосується Цюриха, то місто, як і раніше, очолює рейтинг за якістю життя і за вартістю товарів і послуг. “Але за рівнем зарплат, які є нижчими за оплату праці в американському місті на майже $400, Цюрих займає другу позицію”, – зазначає видання.

Цюрих є також найдорожчим містом для побачень. “Цюрих – це те місце, де можна знайти постійного партнера і вмовити його залишитися ввечері вдома, повечеряти, подивитися телевізор і зберегти при цьому свій високий наявний дохід”, – повідомляють аналітики Deutsche Bank.

Deutsche Bank: Картографування світових цін 2019

Примітка: на основі поїздок на таксі, обіду/вечері на двох у пабі, безалкогольних напоїв, двох квитків в кіно та пари пива

Третє місце у рейтингу міст із найвищими зарплатами зайняв Нью-Йорк ($4,6 тис. в місяць), на четвертому місці Бостон ($4,28 тис.), на п’ятому – Чикаго (4,06 тис.) Також у топ-10 рейтингу увійшли Сідней, Осло, Копенгаген, Мельбурн та Лондон.

Що стосується індексу “шкідливих звичок”, то Deutsche Bank відзначив, що Мельбурн (Австралія) обігнав Осло (Норвегія) як місто, де продаються найдорожчі пиво та сигарети. За ними йдуть Сідней (Австралія), Окленд (Нова Зеландія) та Дубай (ОАЕ). “У тому ж Цюриху пиво якраз навпаки недороге, за цим показником місто займає 19-е місце з 54-х”, – йдеться у повідомленні.

А от в Україні, темпи приросту реальної заробітної плати у березні 2019 року становили 12,5% р/р, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на макроекономічний огляд та прогноз Мінфіну за квітень 2019 року.

Серед основних чинників: зростання мінімальної заробітної плати (на 12,1% р/р), поліпшення фінансового стану компаній, збільшення конкуренції за трудові ресурси через трудову міграцію до країн ЄС.

Лідером за розміром заробітної плати залишається Київ (16,2 тис. грн на місяць). Найбільш динамічне зростання заробітних плат із ТОП 5 регіонів демонструє Донецька область на 27,3%.

При цьому середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України в березні 2019 року склала 10,2 тис. грн, збільшившись, у порівнянні з березнем минулого року на 22,1%.

“За даними Державної служби статистики, реальна зарплата (з урахуванням інфляції) в березні 2019 року до березня минулого року зросла на 12,5%. Водночас у НБУ прогнозують, що темпи зростання номінальних заробітних плат у найближчі три роки впадуть нижче 10%”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, згідно з даними Євростату, витрати на погодинну оплату праці в єврозоні у 2018 році зросли на 2,7% у порівнянні з 2017 роком. Наприклад, у зоні євро найбільше зростання було зафіксовано в Латвії (12,9%), Литві (10,4%), Естонії та Словаччині (6,8%). А от погодинна вартість робочої сили збільшилася найменше на Мальті (0,4%), у Фінляндії (1,2%), Іспанії (1,3%) та Португалії (1,4%).

Нагадаємо, найвища нарахована зарплата в лютому була в Києві – 14,513 тис. грн, а найнижча – в Чернівецькій області – 7,186 тис. грн. У більшості областей розмір зарплати знаходиться в межах від 7 тис. до 9 тис. грн. При цьому в Україні найвищу зарплату отримують у фінансовій та страховій діяльності.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram