Новини
27 Січня 2022
826

За рівнем споживання алкоголю Україна — на 35 місці серед 39 країн Європи

Хоча в статистиці не враховане споживання нелегального алкоголю

Україна опинилася на 35 місці серед 39 європейських країн за рівнем споживання алкоголю, пише Рахункова палата на своїй сторінці у Facebook.

“8,6 л алкоголю щороку випиває кожен українець віком від 15 років, підрахувала Всесвітня організація охорони здоров’я. Проте, як виявилося, ми не така вже й питуща нація. Серед 39 європейських країн, які досліджувалися, Україна посідає 35-е місце”, — йдеться у повідомленні.

Втім, у Рахунковій палаті припустили, що суттєво занижувати ці показники може невраховане споживання нелегально виробленого та ввезеного алкоголю.

“Фахівці Рахункової палати виявили, що Мінекономіки, податкова та митниця недостатньо аналізували обсяги нелегального виробництва та імпорту в Україну спиртного. Його частка, за оцінками експертів, може становити від третини до половини спожитого обсягу, залежно від виду алкогольної продукції”, — зазначили у Рахунковій палаті.

Крім того, досі належним чином не врегульовано законодавчо питання торгівлі алкогольними напоями через інтернет.

“Неможливо вірогідно визначити вік покупця, а отже, є ризики продажу алкоголю неповнолітнім”, — наголосили у Рахунковій палаті.

Як писали раніше Investory News, державний бюджет України недотримує 9 млрд грн на рік від неоподаткування нелегальної лікеро-горілчаної продукції. Частка нелегального спиртного в Україні становить понад третину загального обсягу ринку алкоголю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram