Новини
5 Серпня 2021
543

За п’ять років площа персикових садів в Україні скоротилася на 21%

Минулого року імпортовано 48,3 тисячі тонн персиків — у 2,8 раза більше, ніж вирощено

З 2016 до 2020 року загальна площа земельних ділянок, на яких в Україні вирощуються персики, скоротилася на 21% — до 2,7 тис. га, що призводить до зростання імпорту цих фруктів, йдеться у повідомленні “Українського клубу аграрного бізнесу”.

За даними асоціації, 2020 року обсяги вирощування персиків скоротилися на 29% проти 2019 року — до 17,1 тис. тонн. Водночас 81% їх виробництва припадає на Одеську, Херсонську, Дніпропетровську та Запорізьку області.

Близько половини даних фруктів вирощуються фермерськими та промисловими господарствами, й саме для них характерне скорочення насаджень персиків і обсягів їх виробництва.

“На півдні України з кожним роком дедалі більше посушливий клімат, і все складніше вирощувати персики без використання додаткового зрошення. Для встановлення зрошувальних систем необхідні додаткові капіталовкладення, а в поєднанні зі значною ціновою конкуренцією з боку імпортних поставок персика це стає недоцільним”, — пояснила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

У 2020 році Україна імпортувала 48,3 тис. тонн персиків — у 2,8 раза більше, ніж виростила. Основними країнами-постачальниками даного фрукту минулого року стали Греція (65% імпортованого обсягу), Туреччина (16%) та Іспанія (10%).

Раніше Investory News писали, що минулого року Україна збільшила імпорт фруктів на 18%, до $795 млн (у 2019-му — $673 млн), в основному завдяки цитрусовим, бананам та іншим екзотичним плодам. Головним постачальником екзотичних фруктів в Україну стала Туреччина.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram