Новини
7 Травня 2021
760

За підсумками квітня міжнародні резерви збільшилися до $28 мільярдів

На динаміку вплинула переоцінка фінінструментів й операції НБУ на міжбанку

Станом на 1 травня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили $28 млрд (в еквіваленті). У квітні вони зросли на 3,6%, йдеться у повідомленні Нацбанку.

Першою чергою динаміку резервів упродовж квітня визначали операції з управління державним боргом. Так, валютні надходження на користь уряду становили $1,37 млрд, зокрема $1,25 млрд — від розміщення єврооблігацій (ОЗДП) та $121,4 млн — від продажу внутрішніх державних облігацій (ОВДП).

Водночас загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив $556,1 млн (в еквіваленті). З них $391,5 млн були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, $78 млн — на обслуговування ОЗДП, решта — на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.

На динаміку резервів вплинула й переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їх вартість зросла на $200 млн (в еквіваленті). А ще — операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

Так, протягом квітня міжбанківський валютний ринок здебільшого перебував у збалансованому стані. Водночас на початку місяця попит на валюту на ринку дещо перевищував пропозицію. Для згладжування надмірних девальваційних коливань Національний банк провів інтервенцію з продажу валюти на суму $50 млн.

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Раніше Investory News писали, що голова Нацбанку звернув увагу на високу частку ОВДП у банківській системі та попередив, що НБУ як і раніше уникатиме фінансування дефіциту бюджету.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram