Новини
28 Квітня 2022
503

За час війни доходи росії від продажу енергоносіїв країнам ЄС майже подвоїлися

Через високі ціни на нафту й газ доходи росії зросли навіть тоді, коли санкції та експортні обмеження шкодять економіці рф

Фото: Jim Urquhart/Reuters

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну доходи росії від продажу викопних видів палива країнам Євросоюзу майже подвоїлися. Про це повідомляє The Guardian із посиланням на висновки фінського Центру досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

Згідно з даними CREA, росія за два місяці отримала близько €62 млрд від експорту нафти, газу та вугілля.

Зазначається, що для ЄС імпорт енергоносіїв з рф коштував близько €44 млрд за останні два місяці — проти близько €140 млрд за весь минулий рік, або приблизно €12 млрд на місяць.

Зазначається, що поставки сирої нафти з росії в іноземні порти впали на 30% за перші три тижні квітня. Проте через високі ціни на нафту й газ доходи росії зросли навіть у той час, коли санкції та експортні обмеження шкодять економіці рф.

“Продовження імпорту енергоносіїв є основними недоліками в санкціях, запроваджених проти росії. Кожен, хто купує її енергоносії, причетний до жахливих порушень міжнародного права, які вчиняють російські військові”, — вважає аналітик CREA Лорі Майллівірта.

Як писали раніше Investory News, французька компанія TotalEnergies попередньо зафрахтувала танкер з нафтою з Абу-Дабі для відвантаження на початку травня. Рішення схвалено на тлі війни та санкцій щодо російської федерації й це перше таке постачання за два роки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram