Новини
14 Серпня 2023
451

За 10 років капіталізація Nvidia зросла на $1 трильйон

У 2013 році вона становила $8,4 мільярда

Досягнення Nvidia вражають. Акції жодної іншої компанії не зростали так швидко, отримуючи переваги від всіх нових технологій, що зʼявлялись на ринку останнім часом. Видання CNBC проаналізувало зміну бізнесу компанії за останні 10 років.

Лише протягом останнього року вартість акцій Nvidia зросла на 180% — це більше, ніж у будь-якої іншої компанії з індексу S&P500. Слідом йде Meta та зростання на 151%. Сьогодні Nvidia — п’ята найдорожча компанія світу, що поступається лише Apple, Microsoft, Amazon та Alphabet.

Ще 10 років тому капіталізація компанії складала лише $8,4 млрд, тоді як оцінка Intel — під сотню мільярдів доларів. З того часу Intel виросла на 55%, Nvidia — на 11 170%. Навіть Tesla Ілона Маска не зростала так сильно — 2279%.

Заснована у 1993 році компанія зробила ставку на ігрову індустрію, створюючи для них потужне залізо. Цей ринок почав активно зростати у середині десятих: ігри потребували все більше потужностей, та й самих ігор ставало більше, нові покоління консолей, багатіюче населення, що готове було купувати подібні речі. Це все ще великий бізнес для компанії, що приніс $9 млрд цьогоріч.

Та розробки Nvidia стали у нагоді не лише любителям пограти. Компанія спіймала хвилю популяризації криптовалют: в деякі моменти на ринку просто не було карт для геймерів — все викуповували майнери, ціни на вторинних ринках були у три-чотири рази вищими.

Коронавірус та дефіцит чипів також лише посилив продажі компанії — вона виробляє продукт, що був всім потрібен. Але поступово дефіцит чипів сповільнився, ринок наситився, логістичні маршрути відновились. Проте Nvidia знову знайшла для себе новий вектор заробітку — AI.

Протягом 2022 року продажі Nvidia у сфері AI зросли до $15 млрд, що склало 41% всього виторгу компанії.

В основі заробітку — потужний чіп H100 вартістю близько $40 тис. за одиницю. Саме Nvidia розробляє найкраще та найпотужніше залізо, яке необхідне для навчання та роботи штучного інтелекту.

Саме ці чіпи купує Microsoft та OpenAI.

Очікується, що у 2024 році компанія заробить ні чіпах під AI понад $31 млрд. Сьогодні компанія контролює 80% заліза під AI. Кожний H100, який компанія виробляє, продається без проблем.

Нагадаємо, Nvidia отримала замовлення від китайських інтернет-гігантів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram