Новини
11 Березня 2020
1 036

З початку запровадження сквіз-ауту міноритарні акціонери отримали майже 1 мільярд гривень

Цю процедуру пройшли 317 акціонерних товариств 

З моменту запровадження у 2017 р. процедури обов’язкового викупу акцій на вимогу особи, яка є власником домінантного контрольного пакета у розмірі 95% (сквіз-ауту), міноритарні акціонери отримали майже 1 млрд грн. Про це повідомляється на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Згідно з інформацією, 317 акціонерних товариств пройшли через цю процедуру. “Серед них — 216 сквіз-аутів із загальної кількості відбулися згідно із Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України від 23.03.2017 №1983-VIII щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах. 101 сквіз-аут відбувся за процедурою, яка описана у статті 65-2 Закону України “Про акціонерні товариства”, — йдеться в повідомленні.

Станом на 1 березня 2020 р. на банківських рахунках умовного зберігання (ескроу), які були відкриті в рамках здійснення процедур обов’язкового викупу акцій у міноритарних акціонерів (сквіз-аут), зберігалося 436 млн грн. Ці кошти призначені для виплати фізичним і юридичним особам, які є міноритарними акціонерами товариств, де відбулась процедура сквіз-ауту.

З початку запровадження сквіз-ауту з рахунків ескроу відповідно до надісланих вимог було виплачено 980 млн грн. Під час викупу акцій кошти отримали 33 тис. міноритарних акціонерів.

В НКЦПФР зазначають, що однією з причин, чому кошти можуть залишатися на рахунках непотрібними, є неточність або зміна адреси акціонера, яка була зазначена ним при відкритті рахунку в цінних паперах у депозитарній системі.

“Наріжним каменем сквіз-ауту залишається порядок визначення ціни викупу акцій. Потрібно покращити процедуру і допомогти сторонам наблизитися до справедливої ціни. Законодавчу конструкцію, яка дозволить розв’язувати це питання, ми запропонували в проекті нової редакції закону “Про акціонерні товариства” (№2493)”, — зазначив член НКЦПФР Максим Лібанов.

Нагадаємо, минулого тижня “шортісти”, які ставили на зниження ринків, заробили $51 млрд (за даними з 24 лютого по 3 березня). Найпопулярнішим папером шорт-селлером стали акції Tesla: на їх зниження на 17% за ці дні вдалося “відбити” близько $1,1 млрд.

Як відомо, американські фондові індекси завершили торги в четвер, 27 лютого, помітним падінням і увійшли в фазу корекції, під якою мається на увазі зниження показника на 10%-20% від максимального рівня. Побоювання інвесторів викликає швидке поширення коронавірусу за межами Китаю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram