Новини
3 Серпня 2020
804

З початку року Україна скоротила експорт м’яса на 12% – до п’ятирічного мінімуму

Найбільше продукції закупили Саудівська Аравія, Нідерланди, ОАЕ та Білорусь

У першому півріччі 2020 року Україна скоротила експорт м’ясної продукції до $319 млн, що на 12% менше, ніж у січні-червні минулого року, і є мінімумом за останні п’ять років, повідомляє пресслужба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Зазначається, що це перший негативний результат за останні п’ять років. Так, починаючи з 2015 року, завдяки наполегливій широкій географічній диверсифікації та закріпленні на багатьох ринках збуту після втрати російського, зберігалася позитивна тенденція збільшення обсягів експорту м’яса та субпродуктів.

“Введення карантинних заходів, пов’язаних з пандемією коронавірусу COVID- 19, негативно вплинуло на експорт цього виду агропродукції”, – наголошується у повідомленні.

Найбільше продукції м’ясної групи у зазначений період було закуплено Саудівською Аравією (15%), Нідерландами (14,2%), Об’єднаними Арабськими Еміратами (11,1%), Білоруссю (6,3%), Азербайджаном (5,8%), Іраком (4,6%) та Казахстаном (4,5%).

“Основним продуктом в експорті м’ясної групи залишається м’ясо птиці. Валютні надходження від продажу українського м’яса птиці скоротилися на 12%, склавши $271 млн”, – йдеться у повідомленні.

Україна у найближчі 10 років, згідно з прогнозом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, збільшить виробництво курятини на 20%, до 1,5 млн тонн, на фоні зростання виробництва м’яса у світі.

“При цьому експорт курятини з України за 10 років може вирости до $1 млрд на рік у грошовому вираженні”, – зазначили в організації.

Нагадаємо, Україна за три місяці 2020 р. поставила на зовнішні ринки м’ясо птиці на $136,4 млн, що на 7% менше, ніж за аналогічний період минулого року ($146,8 млн).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram