Новини
31 Березня 2023
445

“Юрія-Фарм” купив фармацевтичну компанію в Узбекистані

Український виробник ліків використав €10 мільйонів кредитних коштів ЄБРР

Одна з провідних українських фармацевтичних компаній — “Юрія-Фарм” — придбала фармацевтичну компанію “Река-Мед” в Узбекистані, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на повідомлення  Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Для фінансування угоди було використано €10 млн з існуючого кредиту ЄБРР після зміни його призначення.

“Кредит ЄБРР дозволить “Юрія-Фрам”, яка експортує 30% своєї продукції (з яких 15% — до Узбекистану), вироблятиме фармацевтичну продукцію локально для узбецького ринку та вивільнити близько 10% своїх потужностей в Україні для виробництва продукції, більш критично важливої для внутрішнього ринку”, — наголошується у повідомленні ЄБРР.

Придбання узбецької компанії для переходу до локального виробництва стало найкращою стратегічною відповіддю на розв’язану росією війну в Україні, яка ускладнила експорт і зробила його більш витратним.

“Ця угода покращить наявність та доступність ліків в Україні та Узбекистані. Вона також підвищить прибутковість “Юрія-Фарм” і дозволить їй диверсифікувати виробничі ризики завдяки розміщенню виробництва за межами України”, — прокоментував угоду керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

ЄБРР нагадав, що основна операційна компанія “Юрія-Фарм” — ТОВ “Юрія-Фарм”, яке виробляє лікарські засоби та медичні вироби, підписало початкову кредитну угоду з ЄБРР у травні 2019 року.

Документ передбачав отримання компанією фінансування на загальну суму €25 млн двома траншами: перший зарезервований транш на €15 млн призначався для модернізації пакувальних ліній, запуску виробництва ліків проти раку в доступних індивідуальних дозах та реалізації заходів енергоефективності, тоді як другий незарезервований транш на €10 млн — для покращення виробництва. Саме цей транш після його резервування та зміни призначення був використаний для придбання компанії “Річка-Мед”.

ЄБРР зазначає, що “Юрія-Фарм” входить до першої п’ятірки фармацевтичних виробників України, реалізує свою продукцію по всій Україні та експортує її до більш ніж 40 країн.

Компанія у 2021 році наростила чистий прибуток на 30,2%, до 883,5 млн грн зі зростанням виторгу на 36,1% — до 4,56 млрд грн.

Як писали раніше Investory News, в Україні за 2023 рік заплановано реалізувати 107 проєктів із цифровізації системи охорони здоров’я.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram