Соцмережі
25 Червня 2019
678

Юрій Корольчук: Викривлена дійсність Укренерго

Спека може призвести до віялових відключень електроенергії

У зв’язку із тривалою спекою в Україні виник дефіцит потужностей виробництва електроенергії. Особливо це стосується так званих маневренних потужностей (ранкові і вечірні піки ), які забезпечують ТЕС України, що працюють на 100% на вугіллі. У тому числі імпортному вугіллі.

«Укренерго» забило на сполох і навіть звернулося до РНБО, Кабміну і Міненерго із попередженням про можливі віялові відключення електроенергії.

«В енергосистемі склалася загрозлива ситуація із забезпеченням балансу виробництва та споживання електроенергії. За останні два тижні в Україні зафіксовано рекордні показники температури повітря, при цьому пік споживання потужності склав 17935 МВт. Для забезпечення балансу в енергосистемі при зростанні температури повітря і піковому споживанні необхідні відповідні резервні маневрові потужності, зокрема, блоки ТЕС, забезпечені паливом», – стверджують в «Укренерго».

І на перший погляд все було би добре у заяві «Укренерго». Але компанія і керівництво «Укренерго» перегнуло палку у грі, яка називається «переживання за народ». В принципі уся діяльність «Укренерго» в останні пару років перетворилася в суцільну театральну PR-виставу, де «герої в масках» рятують Україну, реформують ринок електроенергії, з’єднують енергосистеми України і ЄС.

Але відповідальність «Укренерго» за віялові відключення не зменшується від того, що в компанії навчилися писати хитросплетені прес-релізи і перекладати у тому числі свою відповідальність на інших учасників ринку.

Фактично заява «Укренерго» доволі прямо звинувачує «Донбасенерго» і «Центренрего» у шантажі. Мовляв, немає ніяких проблем із ремонтом блоків ТЕС. Так як і немає проблем із вугіллям на складах. Просто треба, як пишуть у своїх багатотомних листах творчі люди «Укренерго»: «Для подальшої надійної роботи енергосистеми забезпечити стабільність поставок вугілля, зокрема на Криворізьку і Луганську ТЕС «ДТЕК Енерго».

Тимчасово виконуючий обов’язки директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук зайняв доволі хитру позицію, яка або є наслідком свідомої неправди, або банальної профнепридатності. Адже звинувачення енергетиків у порожніх складах вугілля – це як мінімум не володіння проблемою і намагання перекинути жар (майже буквально зважаючи на спеку) і відповідальність на ТЕС. В «Укренерго» чудово знають, що ТЕС не можуть купити вугілля, оскільки низький тариф не дозволяє не те, що імпортувати, а навіть заплатити за вугілля у державних шахт. Такі процеси можуть вказувати лише на те, що все це робиться для того, щоб загнати енергетиків в «мінус» і обвалити таким чином ринок. Скоріше за все вигодоотримувачем від таких дій буде той самий Мюнхаузен, ой, вибачте, той самий Коломойський. Позиція феросплавного олігарха, який готовий фарбувати «два ларьки», полягає у недопущенні ринку електроенергії.

До чого ж тоді тут активна публічна позиція «Укренерго»? Для того, щоб своєю панікою впливати на громадськість, ЗМІ, політикум і НКРЕКП. І заяви «Укренерго», яке очолює Ковальчук, – це викривлення дійсних причин і наслідків недофінансування потреб ТЕС.

А звернення Ковальчука до РНБОУ, уряду та Міненерго – це продовження політики «Укренерго», які вже більше місяця займаються саботажем і зривом запровадження ринку електроенергії. І згадав би тут іще раз Коломойського, але для чого? І так все ясно.

Водночас, енергетична криза – це факт. І фактом є також мовчання «Укренерго», що одним із варіантів вирішення проблеми є імпорт електроенергії, який стане юридично можливим після введення реформи. Але «Укренерго» і тут дало маху – і до імпорту електроенергії не готове. А т.в.о. директора «Укренерго» Ковальчук, замість того, щоб працювати в цьому питанні, з головою поринув у свій особистий PR. Може депутатом хоче стати? Чи міністром? Але для початку нехай вирішує питання імпорту електроенергії з боку ЄС, а інакше знову будуть імпортувати електроенергію із Росії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram