Соцмережі
23 Травня 2019
670

Юрій Корольчук: Про запровадження ринку електроенергії

Проблеми тарифів та PSO

Чим ближча дата запровадження ринку електроенергії 1 липня 2019 року – тим більш фантастичнішні заяви лунають щодо процесу підготовки роботи компаній в умовах конкурентного ринку.

Зокрема ринком ширяться чутки про необхідність вирішити питання непідвищення ціни на електроенергію для населення шляхом покладення спеціальних зобов’язань (PSO) як на державні, так і на приватні компанії електрогенерації. Власне, мова йде про те, що PSO повинні виконувати і ТЕС.

Безумовно, що вирішення соціального питання – це завдання №1 для президента, уряду, Верховної Ради.
Але ж механізм вирішення цього питання вже є! І уряд, і Міненерго, і НКРЕКП фактично погодили механізм компенсації шляхом покладення спеціальних обов’язків на державні компанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго».

І логіка такого рішення – по аналогії з ринком газу. Як там діє механізм PSO? Є державна компанія «Укргазвидобування», яка постачає населенню газ через державну компанію «Нафтогаз України» по спеціальній ціні. На червень така ціна становить трохи більше 8600 грн за 1000 куб. м. По великому рахунку мова йде про субсидії, які держава, бюджет виділяють для покриття різниці між ринковою ціною на енергоресурс і встановленим тарифом, наприклад, на газ чи електроенергію.

І ні я, ніхто інший не чув, щоб приватні компанії, які видобувають газ (компанія Ахметова, Коломойского, Пінчука чи американської Burisma) постачали газ населенню по механізму PSO. Такого просто немає. А якщо таке і буде в майбутньому, то буде розроблений додатковий механізм.

Дивні і подвійні стандарти – на ринку газу у нас виключно державні компанії постачають газ по PSO, а на ринку електроенергії нехай і приватні компанії несуть спеціальні зобов’язання. Наскільки мені відомо позиція всіх міжнародних партнерів полягає у тому, що механізм PSO на ринку електроенергії має поширюватися виключно на державні компанії як і на ринку газу.

Тому усі інші думки, пропозиції і заяви про необхідність перекладення PSO на приватні компанії при постачанні електроенергії – це дуже схоже на банальну дрібну провокацію і намагання спробувати вставити палиці в реформу ринку електроенергії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram