Соцмережі
6 Липня 2019
711

Юрій Корольчук: Перший тиждень дії ринку електроенергії відбувся

Проблеми, конкуренція та нововведення

Ринок електроенергії успішно пережив перший робочий тиждень. Апокаліптичні прогнози не справдились. Водночас, окремі учасники ринку висловлюють невдоволення, коли програють конкуренцію або коли хочуть повернути все «назад», коли вони себе чудово почували у регульованому житті ринку електроенергії. Але так вже точно не буде.

Іще з 1 січня відбувся «анбандлінг» і бізнес отримав право вибору постачальника електроенергії. Процес обережно пішов з грудня 2018 року. А з лютого-березня 2019 року, коли стало зрозуміло, як працюють нові механізми, незалежні постачальники стали повним ходом тіснити традиційних гравців, якими були «обленерго». І це торкнулося не лише клієнтів-гігантів як металургійні заводи або гірничо-збагачувальні комбінати. Без суттєвих питань увійшли в ринок і стабільно працюють промислові підприємства, роздрібні мережі супермаркетів, оператори зв’язку та багато інших організацій, які тепер бачать перед своїми «дверима» черги постачальників із вигідними пропозиціями.

Наразі ми проходимо перехідний період, коли споживачі укладають нові договори та отримують нові платіжки. В чому суть? В новому ринку постачальник виставляє клієнтам передоплату за електроенергію (адже і сам купує електроенергію за передоплатою), а потім вже по факту закриття місяця – остаточний рахунок і коректує суми. Цього місяці передоплата виставлялася за нормативами ще до так званих прайс-кепів (граничні тарифи), тому деякі споживачі могли отримати платіжки із вищими тарифами. Однак це тимчасове явище – по факту місяця всі розрахунки будуть відбуватися в рамках саме прайс-кепів, тому ціна електроенергії, як і говорив уряд та НКРЕКУ, суттєво не зміняться.

Крім того, наразі залишається невирішеною проблема тарифу «Укренерго». Багато учасників ринку висловилися про те, що на сьогодні є реальні резерви для його зниження (зокрема, коректний енергобаланс, що дозволить зменшити витрати на «зелену» енергетику у тарифі «Укренерго»). Не сумніваюсь,що це питання буде вирішено найближчим часом.

Новий ринок значно складніший, ніж ручне регулювання, однак надає сумлінним споживачам чималі переваги. Тут важливо вчасно платити, адже, нагадаю іще раз, постачальник зобов’язаний платити в ринок електроенергії передоплату. А будь-яке прострочення платежу загрожує вильотом на балансуючий ринок, а потім і позбавленням права купувати електроенергію на ринку. Тому невчасна оплата клієнтом змушує постачальників залучати фінанси ззовні, а це додаткові витрати на відсотки за овердрафтом і кредитами. Все це збільшує витрати постачальника, а значить і ціну для клієнта із сумнівним бекграундом/історією.

Тому не дивно, що водоканали, інші комунальні підприємства, державні шахти, які відомі своїми провалами в платежах стикаються із проблемами. Проблема є і рішення повинні бути. Як з боку держави у вигляді гарантій і встановлення реальних тарифів, так і з боку підприємств у вигляді проектів з підвищення енергоефективності, реального бізнес планування та ціноутворення.

Розвиток ринку електроенергії передбачає вирішення усіх складних питань. І мова не йде про вибірковий захист котрогось із учасників ринку – споживача чи постачальника. Для держави їхні інтереси є рівними. Це і буде балансувати сам ринок і не створювати перекосів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram