Новини
24 Червня 2021
536

Євросоюз ввів економічні санкції проти режиму Лукашенка

Серед основного — зупинка фінансування проєктів у держсекторі та надання технічної допомоги

У четвер, 24 червня, Рада Європейського союзу ввела економічні санкції щодо Білорусі, які зачіпають нафтовий сектор, а також виробництво хлористого калію, йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

Зазначається, що санкції введені проти білоруського режиму у відповідь на ескалацію порушення прав людини у Білорусі та жорстокі репресії щодо громадянського суспільства, демократичної опозиції та журналістів, а також на примусову посадку літака Ryanair в Мінську 23 травня 2021 року.

Економічні санкції ЄС містять заборону на постачання до Білорусі устаткування, технологій або програмного забезпечення, призначених для моніторингу або перехоплення повідомлень у мережі інтернет і телефонного зв’язку, а також товарів подвійного призначення.

Крім того, вводяться обмеження на імпорт в ЄС нафтопродуктів, хлориду калію й товарів, які використовуються для виробництва або виготовлення тютюнових виробів. Також введені обмеження на доступ Білорусі до ринків капіталу ЄС і введена заборона на надання страхування й перестрахування білоруському уряду та білоруським державним органам і агентствам.

Крім того, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) повністю припинить фінансування проєктів у державному секторі та надання технічної допомоги Білорусі. Держави-члени ЄС також повинні будуть вжити заходів щодо обмеження участі Білорусі в багатосторонніх банках розвитку, членами яких вони є.

“З жовтня 2020 року ЄС поступово вводить обмежувальні заходи щодо Білорусі. Їх було ухвалено у відповідь на фальсифікацію президентських виборів у країні у серпні 2020 року, а також на залякування та жорстокі репресії щодо мирних демонстрантів, членів опозиції та журналістів”, — зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, Україна заборонила білоруським літакам використовувати повітряний простір з 29 травня 2021 року. Натомість Білорусь ввела режим індивідуального ліцензування на українські товари.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram