Новини
26 Квітня 2021
810

Євросоюз почав судовий процес проти AstraZeneca

Компанія не змогла запропонувати надійну стратегію для гарантії своєчасних поставок вакцин

Європейська комісія (ЄК) запустила юридичну процедуру проти компанії AstraZeneca за зрив виконання контракту на постачання вакцин проти коронавірусу в Євросоюз, пише Інтерфакс з посиланням на повідомлення представника ЄК Стефана де Кеерсмакера.

“Комісія запустила минулої п’ятниці юридичну процедуру проти AstraZeneca у зв’язку з порушеннями контрактів. Низка положень контрактів не була виконана, компанія не змогла запропонувати надійну стратегію для гарантії своєчасних поставок вакцин. Комісія діє як від власного імені, так і від імені 27 держав-членів”, — зазначив він на брифінгу в Брюсселі й додав, що “всі держави ЄС підтримали цей крок”.

Компанія AstraZeneca заявляє, що повністю дотрималася умови угоди з Єврокомісією (ЄК) щодо попередньої закупівлі й буде захищатися в суді.

“Ми вважаємо, що будь-який судовий розгляд необгрунтовано, і вітаємо цю можливість якомога швидше вирішити цю суперечку”, — йдеться в повідомленні, поширеному пресслужбою компанії.

Також наголошується, що компанія планує поставити майже 50 млн доз вакцини в європейські країни до кінця квітня, що відповідає її прогнозам. “Ми сподіваємося на конструктивну співпрацю з ЄК, щоб забезпечити вакциною якомога більше людей”, — наголошується в заяві.

Раніше в ЄК повідомляли, що розглядаються всі варіанти, щоб домогтися від AstraZenecа виконання зобов’язань щодо поставок вакцини проти коронавірусу, зокрема судовий розгляд.

В останні місяці ЄС зіткнувся з низкою проблем в поставках схвалених для використання в союзі вакцин, зокрема, компаній Pfizer/BioNTech, Moderna та AstraZeneca. Затримки в постачанні можуть зірвати амбіційні плани Брюсселя з вакцинації 70% дорослого населення союзу вже до середини літа.

Пізніше Pfizer/BioNTech і Moderna змогли подолати труднощі й відновити поставки вакцин за графіком, Pfizer навіть випереджає його. При цьому AstraZeneca розв’язати проблеми із забезпеченням Євросоюзу вакцинами поки так і не змогла.

Як писали раніше Investory News, прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив протягом двох тижнів опрацювати питання інфраструктури та визначити шляхи фінансування для створення в Україні лабораторії високого рівня з розробки вакцин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram