Новини
16 Липня 2020
924

Європейський суд скасував штраф з Apple в розмірі €13 мільярдів

Єврокомісія не змогла юридично обґрунтувати порушення компанією положень європейських норм з конкуренції

Корпорація Apple виграла в Європейському суді справу проти Євросоюзу, домігшись скасування гігантського штрафу в розмірі €13 млрд ($14,8 млрд), виписаного ще у 2016 р., повідомляє BBC.

“Європейський суд в середу, 15 липня, скасував рішення Європейської комісії, прийняте у серпні 2016 р., про стягнення з Apple €13 млрд невиправданих податкових пільг на користь Ірландії за період з 2003 р. по 2014 р.”, — йдеться в рішенні судової інстанції. У ньому наголошується, що ЄК не змогла довести, що компанії було надано “економічну перевагу”.

Європейський суд звів серйозну перешкоду на шляху “хрестового походу” Євросоюзу проти таких американських гігантів, як Google, Facebook і Amazon, які заробляють по всьому світу, але виплачують податки або в США, або в пільгових юрисдикціях, пише видання.

Також він показав, як непросто буде вирівняти податкові умови всередині єдиного ринку 27 країн Євросоюзу, чого влада ЄС домагається вже майже десятиліття.

Країни ЄС втрачають понад €250 млрд на рік “через хитромудрих податкових схем” — законних і не зовсім. Тим часом гроші зараз потрібні як ніколи, адже Європа занурюється у найбільшу кризу століття через пандемію коронавірусу.

Єврокомісія планує виділити безпрецедентні €750 млрд на стимулювання економіки, і тому питання про підвищення податків або хоча б поліпшення їх збирання стоїть дуже гостро.

Як повідомляє Інтерфакс, справа проти Apple триває вже не перший рік. Скоріш за все, нинішнє рішення буде оскаржене та дійде до вищої судової інстанції ЄС, і цей процес займе ще кілька років.

Котирування акцій Apple ростуть на 1,9% в ході попередніх торгів у середу. За останній рік капіталізація компанії збільшилася більш ніж на 90%, зокрема в поточному році — на третину.

Як писали раніше Investory News, американські власники iPhone зможуть отримати від Apple компенсації на суму до $500 у рамках врегулювання справи, що пов’язана з повільною роботою смартфонів.

У першому кварталі 2020 р. ринок преміум-смартфонів (вартість яких понад $400) показав 13%-ве зниження продажів. Всупереч цьому, кількість преміум-гаджетів, що продаються на світовому ринку, залишилася незмінною щодо загальних обсягів продажів і склала 22%, приносячи при цьому 57% прибутку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram