Новини
18 Лютого 2019
481

Європа повністю відмовилась від експлуатації російських літаків

Єдиний європейський авіаперевізник – ірландська CityJet, яка використовувала російські літаки Sukhoi Superjet 100, відмовилася від їх експлуатації

Ірландська авіакомпанія CityJet на своєму сайті в розділі “Флот” перестала вказувати сім літаків SSJ100. Їх вона отримала у лізинг в 2016-2017 рр. Тепер у розділі “Флот” значаться тільки іноземні регіональні літаки: 25 Bombardier CRJ900 та 13 Avro RJ85.

CityJet працює за моделлю “мокрого” лізингу: виконує на своїх судах польоти для інших авіакомпаній. Усі сім її SSJ-100 експлуатувалися за маршрутною мережею Brussels Airlines, причому чотири літаки – у лівреї останньої.

Раніше про можливу відмову CityJet від російських літаків повідомляв голова компанії “Цивільні літаки Сухого” Олександр Рубцов. За його словами, у ірландської компанії змінилася бізнес-модель, тому укладені раніше домовленості “зараз виглядають зовсім інакше”. “Ми виходимо з того, що у нас є інший європейський замовник – словенська Adria Airways, якому ми хочемо поставити 15 бортів протягом двох років. Тому CityJet – це хороша історія, але ми не виключаємо того, що можемо і закінчити нашу історію взаємин, якщо ми не прийдемо до якогось іншого варіанту”, – заявляв він.

CityJet – єдина європейська компанія, яка експлуатувала російські Sukhoi Superjet 100. За контрактом планувалося поставити до Ірландії 15 літаків, проте в парку авіакомпанії до останнього часу значилося тільки сім бортів. Російські ЗМІ вважають, що сім літаків SSJ-100, які використовувала ірландська авіакомпанія, можуть бути поставлені “ВЕБ-лізингом” авіакомпанії “Азимут”, що базується у Ростові.

У січні 2019 року також стало відомо, що США блокує постачання 40 російських літаків SSJ-100 до Ірану. Тому як Міністерство фінансів США відмовилося надати експортний сертифікат. Більше 10% комплектуючих SSJ-100 виробляються у США, тому для постачання російських літаків потрібен дозвіл Вашингтону. Виробник SSJ-100 намагається знизити кількість американських комплектуючих, але це може зайняти багато часу.

Раніше повідомлялося, що іранські авіакомпанії Iran Air Tours та Iran Aseman Airlines уклали контракти на купівлю 40 літаків Sukhoi Superjet 100. Вартість одного літака становила $50,5 млн.

Всього в 2011-2017 рр. було випущено 156 літаків Sukhoi Superjet. Найбільшим покупцем є російська компанія “Аерофлот” (35 літаків).

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram