Новини
7 Жовтня 2022
414

Європа погодила шляхи подолання енергетичної кризи

Серед них — скорочення споживання електроенергії та її перерозподіл

Члени Європейського Союзу в четвер схвалили регламент Ради ЄС про “надзвичайне втручання для розв’язання проблеми високих цін на енергоносії”, повідомила пресслужба Ради.

Регламент передбачає спільні заходи зі скорочення попиту на електроенергію, а також зі збору та перерозподілу надлишкових доходів енергетичного сектору на користь домогосподарств та малих і середніх підприємств. Міністри енергетики країн ЄС досягли політичної згоди щодо цих заходів 30 вересня.

Встановлюється добровільна ціль — скорочення споживання електроенергії на 10% — і обов’язкове — скорочення споживання на 5% проти його рівня у години пік.

Дохід для виробників електроенергії обмежується €180/МВт-год, але окремі держави можуть його збільшити залежно від внутрішніх обставин.

Надлишкові кошти будуть використовуватися для компенсування високих цін для споживачів і малого та середнього бізнесу, а також інші заходи з економії.

Крім того, компанії, що працюють в енергетичному секторі, повинні будуть обов’язково платити “внесок солідарності”. Він розраховується на основі оподатковуваного прибутку, який на 20% і більше перевищуватиме середній такий прибуток з 2018 року. Ці кошти також ідуть на підтримку підприємцям і домогосподарствам.

Наголошується, що регламент діятиме тимчасово — з 1 грудня 2022 року до 31 грудня 2023-го. Крім того, цільові показники скорочення енергоспоживання діятимуть до 31 березня, а обмеження на прибуток енергокомпаній — до 30 червня. Для Кіпру та Мальти були передбачені “спеціальні винятки” з регламенту.

Очікується, що регламент буде опублікований в Офіційному віснику ЄС та набуде чинності наступного дня.

Нагадаємо, Нідерланди мають змогу поліпшити ситуацію з газом у Європі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram