Новини
29 Березня 2019
1 206

Європа може запровадити “промисловий безвіз” з Україною у 2020 році

Визнання еквівалентності української системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській значно спростить експорт промислової продукції до ЄС

“Промисловий безвіз” з Євросоюзом, тобто підписання Угоди АСАА (Угоди про відповідність і прийнятність промислової продукції), можливий у 2020 році. Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

“Сподіваюся, що зареєстрований позавчора євроінтеграційний законопроект про ринковий нагляд народні депутати ухвалять у квітні одразу після законопроекту про середню освіту. Відповідно після цього ЄС має ухвалити рішення про оціночну місію, що зробить можливим уже в 2020 році вийти на підписання Угоди АСАА”, – сказала віце-прем’єр-міністр.

Водночас вона висловила жаль, що три тижні тому Верховна Рада провалила голосування законопроекту №6235, що стосувався адаптації національного законодавства в частині технічних регламентів та оцінки відповідності законодавству Європейського Союзу.

Віце-прем’єр-міністр сподівається, що за активної залученості Міністерства економічного розвитку і торгівлі підготовка до укладення Угоди пришвидшиться.

Вона також зазначила, що Україна вже досягла технічної сумісності з ЄС у трьох пріоритетних промислових секторах економіки. На черзі – робота над досягненням такої сумісності і в інших секторах.

Визнання еквівалентності української системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській значно спростить експорт промислової продукції до ЄС, зокрема, виробники зможуть отримувати необхідні сертифікати в Україні.

Нагадаємо, 25 березня у Верховній раді зареєстрували законопроект на заміну проваленому наприкінці лютого проекту, ухвалення якого є умовою ЄС для початку офіційної процедури оцінки готовності України до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА).

Угода АСАА – це визнання еквівалентності системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській, що дозволило б виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника (резидента ЄС), який може тримати цей сертифікат.

За оцінками експертів, потенційно ця угода може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування.

Раніше Investory News повідомляли, що у 2018 р. українські експортери повністю використали тарифні квоти на постачання продуктів до Європейського Союзу. До списку ввійшли: виноградний і яблучний соки, мед, ячмінна крупа і мука, вершкове масло і молочні пасти, оброблені томати, оброблений крохмаль, кукурудза, пшениця, м’ясо птиці і напівфабрикати, солод і пшенична клейковина, продукти переробки солоду і крохмалю.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram